szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svéd kutatóknak fa felhasználásával sikerült olyan napelemet fejleszteniük, amely alternatívája lehet a jelenleg elterjedt, szilíciumos paneleknek.

A napenergiával kapcsolatos növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett organikus napelemek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a rugalmas és hordozható eszközök fejlesztése kapcsán jelentős előnyei vannak a technológiának: megfizethető, könnyen elkészíthető, nagyméretű és akár nyomtatható is.

Az organikus napelemek további előnye a szilíciumalapú panelekkel szemben, hogy bár utóbbiak hatékonyak, gyártásuk egy összetett és energiaigényes folyamat, ehhez ráadásul potenciálisan veszélyes anyagokat is fel kell használni.

A fejlesztések oda vezettek, hogy sikerült fa felhasználásával organikus napelemet készíteni. A svéd Linköping Egyetem kutatói a helyi Királyi Technológiai Intézet (KTH) szakembereivel együttműködve arra jutottak, hogy fapép segítségével környezeti szempontból a jelenleg elterjedteknél fenntarthatóbb, ráadásul megbízhatóbb napelemeket lehet készíteni. Az erről szóló tanulmány az Advanced Materials című tudományos folyóiratban jelent meg.

Felfordulás és árzuhanás jöhet a napelemeknél, ha ráengedik a gyártásra ezt a mesterséges intelligenciát

A mesterséges intelligencia tudása óriási, és szinte mindenhol képes segíteni. A napelemek sem maradhatnak ki, legalábbis Ausztráliában. A kutatók hetek alatt készítettek a MI segítségével olcsóbb és hatékonyabb napelemeket a hagyományos, szilíciumalapú változatoknál.

A kutatók a természetben található egyik legelterjedtebb szerves anyagot, a lignint használták fel, amely életképes eszköznek bizonyul a stabil és környezetbarát szerves napelemek fejlesztésében – írja az Interesting Engineering.

Mats Fahlman, a kutatás vezetője szerint a mostani tanulmány rámutat, lehetséges lehet az olajalapú anyagokat fából kinyerhetőkkel helyettesíteni a napelemekben.

Óriási napelem-paradoxonra mutattak rá: az egyenlet vége egyáltalán nem biztos, hogy megtakarítás

Fura ellentmondásra hívta fel a figyelmet egy amerikai közgazdász: az energiatakarékosság miatt felszerelt napelemeket gyakran többletfogyasztás kíséri. A magyarázat a felhasználók megváltozott viselkedésében keresendő.

A fejlesztések során egy olyan napelemet sikerült előállítani, amelyben a katódhoz kapcsolódó transzportréteg egy része közvetlenül a fapépből kivont ligninből készült. Az anyag egyelőre csak kis részét teszi ki az organikus panelnek, de a kutatók tervei szerint növelhető lesz az aránya.

Az organikus napelemeket egyelőre csak a beltérben, a kis energiaigényű készülékeknél használják. Elterjedésükhöz éppen a mostani kutatáshoz hasonló munkák nyithatnak utat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.