Orbán Viktor a parlamentben Ukrajna EU-csatlakozásáról: „Nem babra megy a játék”

2023. dec 13. 9:31
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor felszólalt a parlamentben Ukrajna felvételéről az EU-ba /Fotó: Knap Zoltán

Orbán Viktor felszólalt a parlamentben Ukrajna felvételéről az EU-ba /Fotó: Knap Zoltán

Orbán Viktor kormányfő szerdán felszólalt az Országgyűlésben, ahol aztán egy olyan határozat elfogadásáról szavaznak, melyben a magyar képviselők azt kérik, az Európai Tanács csúcsvezetői ne támogassák Ukrajna csatlakozási tárgyalásait, mivel az nem időszerű

A kormánytöbbség frakcióvezetői - Kocsis Máté (Fidesz), Dr. Simicskó István (KDNP) által benyújtott határozati javaslat értelmében az országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek. Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, illetve egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők. A miniszterelnök szándéka szerint ezzel a döntéssel vonulhat be szerda délután az EU–Nyugat-Balkán csúcsra, amellyel megkezdődik majd a háromnapos uniós csúcs.

Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezető bevezetőjében elmondta két békepárti határozatot is elfogadott, ami a háborúval kapcsolatos magyar álláspontot rögzítette. Állítása szerint Ukrajna EU-s tagfelvétele nem fejezné be a háborút, viszont sok az ezzel kapcsolatos nyitott kérdés.

"Nem babra megy a játék és ennek a dilemmának az eldöntése történelmi sorskérdés, de szerinte az EU most fejjel megy a falnak - szögezte le a másodikként felszólaló Orbán Viktor kormányfő, aki jelezte, a kormány nevében szólal fel.

Szerinte az EU részéről ez egy leplezetlen részrehajlás, ahogy Ukrajna gyors felvételét szorgalmazza. A kormány álláspontja: Ukrajna gyors felvétele beláthatatlan következményekkel járhat.

Saját szabályait sem tartja be az Unió - folytatta, az előfeltételeket Ukrajna csak utólag teljesítette, természetesen az unió jóváhagyásával. "De ma még adós a korrupció, oligarcha hatalom visszaszoritásával, valamint elmaradt a kisebbségek helyzetének normalizálása"- tette hozzá Orbán azoknak a jogoknak a visszaadását sürgetve, amelyet 2015-ben vettek el. Arról is beszélt, milyen gazdasági teherrel járna az ukrán csatlakozás: Összehasonlításképpen elmondta, míg Franciaország mezőgazdasági támogatásként 67 milliárd eurót kap, addig Ukrajna a csatlakozás után 97 milliárd euróhoz jutna a következő hétéves költségvetési ciklusban.

Arra is kitért, hogy az ukrán támogatások az USÁ-ba vándorolnának, merthogy az amerikai tőke jelentősen bevásárolta magát az ukrán gazdaságba - számolt be a kormányfő egy hozzá eljutott érdekes összefüggésről. Úgy vélte, hogy az eddigi haditámogatások fejében USA igy tudja rendezni a számlát: win-win egyezségről beszélt.

Magyarország nyomás alatt áll, de nem szabad tágítani attól, hogy továbbra is az európai józan ész hangja maradjunk - jelentette ki. Orbán Viktor azt kérte a baloldaltól és a nemzeti oldaltól egyaránt, hogy Ukrajna uniós tagságát ne pártkérdésnek, hanem össznemzeti ügynek tekintse. Kijelentette: Ukrajna uniós tagsága jelen formájában éles ellentétben áll Magyarország érdekeivel. Ukrajnát lehet és kell is segíteni, de senki nem akarhatja, hogy közben tönkretegyék Magyarországot - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ukrajna EU-csatlakozásának állását, a vitakérdéseket ebben a cikkben foglaltuk össze:

Érvek és ellenérvek Ukrajna EU-csatlakozásáról: van-e kivételezés, s miért makacsolta meg magát Orbán Viktor?

Érvek és ellenérvek Ukrajna EU-csatlakozásáról: van-e kivételezés, s miért makacsolta meg magát Orbán Viktor?

Úgy tűnik, hogy Ukrajna EU-tagsága és a magyar EU-s pénzek felfüggesztése az Orbán kormány taktikájában - noha ezt a kormányfő tagadja - mégiscsak összefügg.

"Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés" - állítja Orbán Balázs, aki a miniszterelnök politikai igazgatójaként dolgozik, a Bloombergnek adott keddi interjújában. "De ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik". - jelentette ki Orbán Balázs.

Orbánt több európai vezető is győzködte az utóbbi hetekben: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Budapestre utazott, Emmanuel Macron francia államfő pedig Párizsban fogadta. A magyar miniszterelnök ott stratégiai partnerségi szerződést javasolt ukránokkal, amely a mezőgazdasági, a vám és a biztonsági előfeltételeket érinti, mert szerinte Ukrajna a csatlakozástól még fényévnyi távolságra van. A magyar kormányfő röviden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is eszmét cserélt Buenos Aires-ben

A DK szerint ezt a határozati javaslatot Putyin mondta tollba - kezdte vezérszónoki felszólalását Arató Gergely, aki arra is kitért, hogy Orbán Viktor 2015-ben még Ukrajna csatlakozását fontosnak tartotta. Kifejtette, hogy a csatlakozási tárgyalások még hosszú évekig tartanak, de ez most nem fontos a kormánytöbbségnek, mert Orbán ezt zsarolási potenciálnak használja fel, hogy megkaphassa az ellopható uniós támogatásokat.

A brüsszeli bürokraták magyar hangját halljuk az ellenzéki felszólalásokban - vádolta meg az ellenzéki pártokat a KDNP vezérszónoka, Nacsa Lőrinc. Elfogadhatatlannak tartja, hogy Brüsszel ki akarja emelni Ukrajnát a csatlakozók sorában, szerinte előkészítetlen az EU jelenlegi szándéka.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Orbán Viktor országgyülés Ukrajna eu csatlakozás