Mobilpiaci jelentés: dinamikusan bővül a forgalmazott adatmennyiség

forrás: Prím Online, 2023. december 13. 10:05

A hatóság legújabb, a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulását bemutató mobilpiaci jelentése szerint a mobiltelefonos adatforgalom továbbra is dinamikusan emelkedik, évi átlagos 37 százalékos növekedést mutat. A 2019 és 2023 első féléve közötti időszakot vizsgáló jelentés arra is rámutat, hogy a hívásforgalom korábban tapasztalt növekedése az elmúlt 1,5 évben megállt.

Míg a SIM-kártyák mennyisége csak lassú ütemben emelkedett 2019-től, addig a mobilinternet-forgalom jelentősen bővült. 2019 harmadik negyedévében a teljes mobilinternet-adatforgalom 110 petabájt volt, ami 34 százalékos éves átlagos növekedési ütemmel 2023 második negyedévére 349 petabájtra futott fel. A növekedési trend valószínűleg a közeljövőben sem áll meg, hiszen az utolsó negyedévben kiugróan nagy volt a változás.

 

A forgalmazott adatmennyiség mindhárom szolgáltatási szegmensben – okostelefonos-, laptopos-, mobil M2M-szolgáltatások – meredeken bővült. A mobiltelefonos adatforgalom évi átlagos 37 százalékos, a nagyképernyős mobilinternet 23 százalékos, az M2M (azaz a gépek közötti kommunikációt szolgáló adatforgalom) pedig 36 százalékos növekedést mutatott.

 

Freepik

 

A mobilinternet-adatmennyiség 81 százalékát hanghívást is lehetővé tevő SIM-kártyával forgalmazták az emberek, 19 százalékát pedig nagyképernyős mobilinternettel. Az M2M-kártyákkal forgalmazott adatmennyiség elenyésző, aránya csupán 3 ezrelék a teljes mobilinternet-forgalomhoz képest. 

 

A helyhez között (jellemzően vezetékes) internet adatmennyisége átlagosan évi 17 százalékkal, a mobilinterneté 34 százalékkal bővült. Vagyis bár a helyhez kötött internet összemennyisége többszöröse a teljes mobilinternet-forgalomnak, a mobilinternet gyorsabban bővül, aránya növekszik az összforgalmon belül. A párhuzamos növekedés arra utal, hogy a két szolgáltatást nem egymás helyett, hanem egymást kiegészítve használják az emberek. Az NMHH piackutatása alapján a háztartások közel kétharmadában mindkét szolgáltatást igénybe veszik. A helyhez kötött internetet választják az olyan nagy adatforgalommal járó tevékenységekhez, mint például a filmnézés, míg a mobilinternetet olyankor veszik igénybe, amikor az azonnaliság és mobilitás a fontos, például online telefonáláskor, zenehallgatáskor.

 

A mobiltelefonos és nagyképernyős mobilinternet-forgalom bővülése részben az abban részt vevő SIM-kártyák növekedésének köszönhető. Számuk évente átlagosan 4 százalékkal bővült, így 2023 második negyedévében már 8,2 millió (nem M2M) kártya kapcsolódott az internetre. Ennél is nagyobb az emelkedés a fajlagos, azaz az egy SIM-kártyára jutó átlagos havi adatforgalomban. Ez meredeken, évente átlagosan 28 százalékkal nőtt. Míg 2019 második felében egy SIM-kártyára havi 5 gigabájt forgalom (feltöltés és letöltés) jutott, addig a 2023-as év második negyedévében már 14 gigabájt.

 

 

Egy okostelefonos vagy laptopos mobilinternet-előfizetésre jutó átlagos havi adatforgalom (gigabájtban)

 

A hívásforgalom a havidíjas előfizetések arányának növekedésével és a korlátlan csomagok terjedésével 2016 és 2021 között határozottan emelkedett. 2021 első negyedévében 7,3 milliárd percnél tetőzött, és onnantól kezdve szezonális ingadozásokat mutatva csökken. Ezzel szemben a mobilinternet gyors ütemben, szinte negyedévről negyedévre növekedett az elmúlt években. Ez alapján elmondható, hogy a mobilszolgáltatás fejlődésében már a mobilinternet-szolgáltatás a meghatározó elem – azonban a hangszolgáltatás is még sokáig velünk maradhat.

 

Hasonló a változás, ha a fajlagos forgalmakat, vagyis az egy hang vagy adatforgalmat bonyolító SIM-kártyára eső havi forgalmakat vizsgáljuk. A fajlagos hívásforgalom 2021-ben havi 250 percen tetőzött, ami 2023 első felére 238 percre mérséklődött. A fajlagos adatforgalom a négy év alatt viszont szinte töretlenül, évente átlagosan 28 százalékkal növekedett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09