szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Genfi Egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia felfedi a hamis bort, de még azt is meg tudja mondani, melyik birtokról származik egy adott ital.

Svájci kutatók gépi tanulást alkalmaztak a borok megkülönböztetésére az alapján, hogy a különböző vegyületeknek milyen finom elegye található meg az adott italban, és melyik milyen koncentrációban van jelen. Ennek köszönhetően a borokról nemcsak azt tudják megmondani, hogy milyen szőlőből készültek, hanem azt is, hogy melyik birtokon szüretelhették le az alapanyagot – írja a The Guardian

Alexandre Pouget, a fejlesztés vezetője szerint most először elég kifinomult egy kémiai elemzés ahhoz, hogy ilyen eredményekre legyen képes.

A Communications Chemistry folyóiratban bemutatott rendszer betanításához a gázkromatográfia nevű eljárást hívták segítségül. Ezt a technikát általában laboratóriumokban használják a keveréket alkotó vegyületek elkülönítésére és azonosítására. Itt azonban a boroknál használták: 12 év 80 borát elemezték, amik hét különböző birtokon készültek a franciaországi Bordeaux régióban.

Az egyedi vegyületek helyett az algoritmus a borban található összes vegyi anyagot megvizsgálja, majd egy kétdimenziós rácson mutatja meg, hogy milyen a borra jellemző kémiai szignó.

Különös képesség: már a szagokat is azonosítani tudja a mesterséges intelligencia

Számos területen bizonyulhat hasznosnak a mesterséges intelligencia új képessége, mely már közel olyan jól tudja leírni, milyen illata lehet egy vegyületnek, mint az azokat érző ember.

Pouget szerint a sok-sok molekula koncentrációjának általános mintázata az, ami megkülönbözteti a borokat egymásból. Mindegyik olyan, mint egy szimfónia: nincs egyetlen hang sem, amiből következtetni lehet a zenére, az egészet kell figyelembe venni.

Míg a program 99 százalékos pontossággal ismerte fel a borokat, az évjáratok megkülönböztetésében már nem volt ilyen sikeres, ott a legjobb esetben is csak 50 százalékos pontosságot ért el.

A The Guardian felidézi, a borhamisítás évente mintegy 3 milliárd euró kárt okoz az Európai Unió gazdaságának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.