Hirdetés

Az AI PC lesz a következő évek hívószava

A TechInsights szerint a notebookok szegmensére biztosan nagy hatása lesz.

A PC-piac az elmúlt két évben nem teljesített túl jól, amihez számos körülmény hozzájárult, például a kedvezőtlen világgazdasági helyzet, illetve a jelentős újítások hiánya. A TechInsights friss riportja szerint azonban 2024-ben áttörés jöhet, ugyanis 11%-os növekedés várható a notebookok szegmensében. Ez várhatóan egy új iránynak, konkrétan az AI PC-knek lesz köszönhető. Ez tulajdonképpen olyan notebookokat jelöl, amikben van valamilyen, gépi tanulás következtetés szakaszának gyorsítására szánt, hatékonyan működő speciális gyorsító.

A hardveres alap már jelenleg is adott, ugyanis az AMD Ryzen 7040 sorozat egyes modelljei már tartalmaznak ilyen hardverelemet Ryzen AI néven, de az ARM és az Intel is hozza a saját PC-s implementációját, amelyek rendre a Snapdragon X Elite, valamint a Meteor Lake kódnevű dizájnokban érhetők majd el.

A Microsoft az egységes szoftveres hátteret is kidolgozta a nyílt forráskódú ONNX futtatási környezettel, tehát nagyrészt adott a piac számára a kitörési lehetőség.

Jean Hu, az AMD pénzügyi igazgatója, a Barclay's Global Technology Conference rendezvényen elmondta azt is, hogy hosszabb távon az AI PC izgalmas lehetőségeket rejt, mert sok AI feladat nem optimális a felhőben elvégezve. Ugyanakkor az említett szakember nem igazán 2024-re, hanem 2025-re várja az áttörést, amivel némileg a TechInsights riportja is korrelál, hiszen az említett piackutató cég a következő utáni évre további növekedést vár a notebookpiacon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés