Mindent felforgató változások jöhetnek a jogosítványoknál és az autósok bírságolásánál

jogosítvány vezetői engedély nyomda elalvás veszélyei kormány mögött
Budapest, 2012. március 9. Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek a Pénzjegynyomdában. MTI Fotó: Pénzjegynyomda
Vágólapra másolva!
Digitális jogosítványt, a bírságok szigorodó, határokon átívelő behajtását, a fiataloknak pedig ideiglenes kezdőjogosítvány bevezetését hozhatja magával egy EU-s közlekedésbiztonsági csomag.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament napirenden lévő javaslata többek között kötelező egészségügyi vizsgálatot írna elő a jogosítvány megújításához,

kezdőknek pedig kétéves „próbajogosítványt" vezetnének be

az összes tagállamban - írta a Vezess.hu.

Megújítanák továbbá mind az elméleti, mind a gyakorlati járművezető-képzést, hogy a sofőröket jobban felkészítsék a valós vezetési helyzetekre.

Külön rendelet szabályozná a digitális vezetői engedélyek bevezetését és kötelező elfogadását,

azaz mobiltelefonra tölthető, a fizikai vezetői engedéllyel egyenértékű jogosítványokat vezetnének be.

Az új szabályok alapján a személyautókra érvényes B kategóriájú jogosítvánnyal legfeljebb 4250 kg tömegű járművet lehet majd vezetni a jelenlegi 3500 kg-os korlátozással szemben. Európa-szerte egységesítenék a jogosítványokkal kapcsolatos tájékozódást, eljárásokat és vizsgáztatást egy úgynevezett digitális kapu bevezetésével.

Az EP közlekedésbiztonsági csomagja hatékonyabbá tenné a szabálysértési bírságok behajtását is, ha azokat egy másik tagállamban vetik ki valakire.

Arra már van uniós szabály, hogy a bíróságok határokon átívelő módon kikényszerítik a behajtást gyorshajtás, a biztonsági öv mellőzése vagy vezetés közbeni telefonálás esetén. A bizottsági tervezet ezekre a szabályszegésekre is kiterjesztené a tagállamok közti együttműködést:

  • nem megfelelő követési távolság tartása;
  • veszélyes előzés;
  • veszélyes parkolás;
  • záróvonal átlépése;
  • menetiránnyal szembeni vezetés;
  • a mentősávok használatára vonatkozó szabályok be nem tartása;
  • túlterhelt járművel közlekedés.

A visszaeső elkövetők esetében a vezetéstől való eltiltás ugyancsak határokon átívelővé válna.

Ha tehát valakit az egyik tagállamban eltiltanak a vezetéstől, azt az EU-n belül máshol sem kaphat majd vezetői engedélyt.