szerző:
Kaibinger Márton
Tetszett a cikk?

Nem jogerősen öt év börtönt kapott Manuele F., aki februárban csapódott bele autójával egy József körúti villamosmegállóba, halálra gázolva egy ott várakozó fiatal nőt. F. beismerte bűnösségét, a bíróság ezért már az előkészítő ülésen ítéletet hirdetett. A tárgyaláson részletek derültek ki a tragédiáról.

Alacsony, középkorú férfi érkezett három rendőr kíséretében a Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróság 369. tárgyalójához. A tolmácsával, illetve a védelmére kirendelt ügyvéddel történő rövid egyeztetést követően a vádlott belépett a tárgyalóterembe, ahol kezdetét vette az év egyik legfelkavaróbb budapesti közlekedési balesetének tárgyalása.

2023. február 19-én, hajnali 2 órakor az ittas Manuele F. 97 km/h sebességgel száguldott a József körúton. A Harminckettesek tere felé közelítve elaludt a volán mögött, lesodródott az útról, és a fémoszlopokat átszakítva elütötte a villamosmegállóban várakozó, 23 éves K. Boglárkát. A fiatal lány a helyszínen meghalt.

A vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolták, az ügyészség vádiratában 6 év letöltendő börtönbüntetést és a járművezetéstől való végleges eltiltást indítványozott.

A vádlott, Manuele F. 41 éves, Cagliariból származik. Elmondása szerint édesapja halála után jött Magyarországra, és egy tehenésztelepen dolgozott gépészeti karbantartóként. A megkeresett pénzből egyedül élő édesanyját támogatta. Ingatlana, vagyona nincs, szegény körülmények között él. Amikor a járművezetéssel kapcsolatos tapasztalatait kérdezték tőle, ő a bíró őszinte meglepődésére azt mondta, hogy csupán 2021 óta van jogosítványa.

A tárgyaláson ott volt az elhunyt ügyvédje is, aki kegyeleti okokból K. Boglárka sérüléseit, a baleset okozta traumát nem ismertette, inkább a vádlott baleset utáni magatartására hívta fel a figyelmet. Szerinte súlyosító körülmény, hogy Manuele F. figyelmen kívül hagyta a sértettet, és inkább cigarettára gyújtott, majd a saját autójának leszakadt darabjait kezdte el összeszedni. A kirendelt védőügyvéd szerint ennek oka kizárólag az volt, hogy a vádlott részben öntudatlan volt, mert a baleset miatt beütötte a fejét, illetve a sértett körül nagy volt a tömeg, ezért nem is láthatta K. Boglárkát.

Manuele F. vallomásában beismerte bűnösségét, az utolsó szó jogán pedig azt mondta, hogy nagyon sajnálja a történteket, és bocsánatot kér az érintettektől. A bíróság a bűnösség beismerésére tekintettel megállapította a vádiratban szereplő tényállást, de az ügyészség által kért 6 év helyett enyhébb, "a középmértékre irányadó" 5 év szabadságvesztésre ítélte Manuele F.-et, a járművezetéstől való végleges, a közügyek gyakorlásától 6 évre szóló eltiltás mellett.

A bíró arról is beszélt, hogy a tragédia rávilágít az ittas járművezetés társadalmi veszélyeire, hogy a felelőtlen magatartásnak milyen súlyos következményei lehetnek, és azt mondta, reméli, hogy az ittas járművezetés még kevésbé lesz elfogadott a társadalmon belül.

Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, az ügyészség súlyosításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.