"Kussolnak" Gyurcsányék a Katona József Színház botrányáról - Gyurcsány egykori államtitkára szerint

Gyurcsány Ferenc, Máté Gábor, színész, rendező, 2023, illusztráció, címlapkép
Vágólapra másolva!
Horn Gábor, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára is megszólalt a Katona József Színház botrányában. Szerinte az sincs rendben, hogy a Gyurcsány Ferenc-párt nem szólal meg az ügyben.
Vágólapra másolva!

A KeljfelJancsi című műsor keddi vendégei Horn Gábor egykori Gyurcsány-államtitkár és SZDSZ-es politikus, a baloldali Rebublikon Intézet elnöke, és Csintalan Sándor nyugdíjas MSZP-tag voltak. A beszélgetés egy pontján a Katona József Színház botrányára terelődött a szó. Ismert: november végén írta meg a Magyar Nemzet, hogy a színház 30 százalékos kedvezményt biztosít a jegyek árából a Demokratikus Koalíció tagjai számára, amelyről a párt e-mailben értesítette a tagokat. Más politikai párt nem kapott kedvezményt.

Az eset azért is abszurd, mert a Katona vezetőségéről köztudott, hogy erősen szimpatizál Gyurcsány pártjával. De a dolog messze nem egyoldalú. Korábban például Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a színház által szervezett 2019 decemberi kormányellenes tüntetést. Ugyancsak 2019 végén Gy. Németh Erzsébet korábbi DK-s főpolgármester-helyettes egy Gyurcsánnyal közösen tartott sajtótájékoztatón egy újabb ciklust előlegezett meg a színház vezetőjének: „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont". Az akkori szexuális zaklatási botrány ellenére: abban az időszakban derült ki, hogy Gothár Péter, a Katona rendezője, a régi SZFE egykori rektorhelyettese trágár módon fogdosott egy színésznőt. Az is ismert, hogy a Katona igazgatója, Máté Gábor a nyáron 6,3 millió forintos prémiumot kapott a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzattól. Hogy miért, nem tudni.

Ascher Tamás főrendező az Origo kérdésére azt a megmosolyogtató választ adta, hogy nem tud semmit az egészről. Máté Gábor igazgató később elismerte a Gyurcsány-pártnak adott abszurd kedvezményt, majd nagy bátran kirúgta a közönségszervezőjét. Azóta mind Máté, mind Ascher - ahogy mondani szokták - fülüket-farkukat behúzva hallgatnak, hogy valahogy csituljon a botrány. Ascher egyébként a botrány után még Karácsony Gergelyt népszerűsítette nyilvános Facebook-oldalán, majd miután az Origo ezt megírta, eltüntette a bejegyzést.

Forrás: MTI/Kallos Bea, PETER KOHALMI / AFP

"Kussolnak, pedig nekik legalább akkora a felelősségük" – mondta most Gyurcsányékról Horn Gábor.

A műsor másik vendége, a nyugdíjas szocialista politikus, Csintalan Sándor szerint semmi probléma nincs a DK-nak nyújtott kedvezménnyel. Horn Gábor nem értett egyet vele, szerinte ilyen nincs, hogy a kedvezményt csak egy pártnak ajánlják fel, ezt egy kifejezetten rosszízű dologként jellemezte.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnökeként elítélte a történteket, szerinte kedvezményt csak nehezebb sorsúaknak, bármilyen nehézséggel élő társadalmi csoportnak ajánlhat fel egy felelős színház. Bicskanyitogatónak nevezte Máté Gáborék eljárását. A miskolci színház igazgatója is felháborítónak tartotta a Katona akcióját, őt a Ceausescu-diktatúrára emlékeztette mindez. Akkor adtak párttagoknak kedvezményt.