Ezt meg hogyan csinálták? Lába kélt az 1000 kilós Van Gogh-szobornak: ezt üzenték a tolvajok

2023. dec 13. 14:28
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Van Gogh messze híres a művészetéről a mai napig/Fotó: Northfoto

Van Gogh messze híres a művészetéről a mai napig / Fotó: Northfoto

Ellopták az észak-hollandiai Drenthe tartomány Assen városában Vincent van Gogh nemrégiben felállított, négy méter magas, ezer kilogrammos szobrát – tájékoztatott Kjelt Vosjan, a szobor felállításáért felelős Vaart in Assen egyesület munkatársa az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál szerdai tudósítása szerint.

A beszámoló szerint feltételezhető, hogy a holland festőt ábrázoló szobor keddre virradóra tűnt el. Az elkövetők a szobor talapzatának támasztva üzenetet hagytak hátra, amelyre azt írták: „Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel.

Kjelt Vosjan azt közölte, hogy csak korlátozott információik vannak az esetről.

„Legalább annak örülünk, hogy maradt egy tábla, ami azt mutatja, hogy valami játékos esettel állunk szemben. De egyértelmű, hogy mihamarabb vissza akarjuk kapni a szobrot” – fogalmazott, majd hozzátette: az egyesület most a közeli vállalkozások biztonsági kameráinak felvételét próbálja megszerezni, hogy azonosítsa a tolvajokat.

Közölte továbbá: azt feltételezik, hogy az eset egy szilveszteri tréfa lehetett, ami annak lehetőségét hordozza magában, hogy a szobor újév után újra felbukkanhat.

„Az ilyen típusú szilveszteri csínytevések gyakoriak itt, északon” – magyarázta az egyesület munkatársa.

Vincent van Gogh rejtélyes halálának körülményei

Vincent van Gogh rejtélyes halálának körülményei

A szobrot szeptemberben helyezte el a Vaart in Assen egyesület a Het Drents Múzeum által szervezett, Van Gogh életét bemutató, Utazás Vincenttel – Van Gogh Drenthében című kiállításra. A több mint négy méter magas és 1000 kilogrammot nyomó szobor a holland festőt ábrázolja, aki bal karja alatt a De Turfschuit, azaz A tőzeghajó című festményét tartja. Az alkotás egyike annak az öt festménynek, amelyeket Van Gogh 1883-ban Drenthében készített. A szobor a kiállítás végéig, január 7-ig maradt volna a város utcáján.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Van Gogh

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Van Gogh szobor Hollandia