szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos törvényjavaslat elfogadásával zárta az őszi ülésszakot és egyúttal az évet az Országgyűlés. Elfogadták például a Rogán Antal-féle mobilügyintézést lehetővé tevő jogszabályt.

Kizárólag kormánypárti támogatással, a Fidesz és a KDNP képviselőinek, plusz a rendre velük szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselőnek a voksaival fogadta el szerdán az Országgyűlés a digitális államról és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt.

Ez a jogszabály jelenti a kereteket a már bejelentett, jövőre induló Digitális Állampolgárság Programhoz (DÁP), amelynek fő újítása egy olyan mobilapplikáció, amelyen keresztül számos közszolgáltatást intézhetünk majd telefonunkról.

Például a mobilunkkal igazolhatjuk majd magunkat a rendőr előtt, az életkorunkat a dohányboltban, a telefon intézhetjük az autó átírását, a közműszámlák fizetését, és lassan szinte minden közigazgatási, sőt számos piaci alapú, például banki ügyintézés is elvégezhető lesz a DÁP appal.

Rogán: Nem kell félni attól, hogy az államra bízzuk az összes személyes adatunkat, a Facebook már most többet tud rólunk

Szinte minden közigazgatási ügyet elintézhetünk majd egyetlen mobilappal a kormány új digitalizációs programjában - sőt, ennél többet is. Az állam digitalizálna és a telefonunkra költöztetne a személyi igazolványtól a fegyverviselési engedélyen át a horgászpapírig szinte mindent. Még kell néhány új jogszabály és egy alaptörvény-módosítás, de a Digitális Állampolgárság Program jövőre elindul, és Rogán Antal 2026-ra hárommillió felhasználóval számol.

A frissen megszavazott törvénnyel létrehozzák a Digitális Szolgáltatások Felügyeletét, méghozzá erős szankcionálási jogkörrel. A felügyelet a digitális állampolgársághoz, a digitális szolgáltatásokhoz való jog érvényesülését felügyeli, továbbá a digitális szolgáltatások biztosítását ellenőrzi.

Arról, hogy a jövőre induló digitális állampolgárság program központosított adatai alapján profilírozni is lehet a felhasználókat, amiből némi utólagos elemzéssel akár a pártpreferenciákra is következtethetnek azok, akik hozzájuthatnak az információkhoz, itt írtunk bővebben:

A választások tisztaságát is veszélyeztetheti a Rogán-féle digitális állampolgársági jogszabály

A következő választások tisztaságát és szabadságát is korlátozhatják azok a törvényjavaslatok, amelyeket várhatóan napokon, illetve heteken belül elfogad az Országgyűlés kormánypárti többsége. Aggodalomra ad okot például a digitális állampolgárságról szóló jogszabálynak az a passzusa, amely szerint a telefonos alkalmazásra optimalizált rendszer egyik funkciója a statisztikai célú anonim adatértékelés.

A most megszavazott kerettörvényhez kapcsolódóan az Országgyűlés már kedden este döntött egy Alaptörvény-módosításról is, amely lényegében arra hatalmazza fel alaptörvényi szinten az államot, hogy a majd induló program mobilappján keresztül intézett ügyeknél globális adatkezelő legyen.

A szavazások előtt vita is folyt Ukrajna EU-csatlakozásáról, miután e témában a kormánypárti frakciók határozati javaslatot adtak be. A vitában kiderült, hogy a Fidesz szerint Ukrajna "a világ egyik legkorruptabb országa", de Orbán Viktor sem látja indokoltnak az ország gyors felvételét, mert "nem babra megy a játék".

Vita Ukrajna EU-tagságáról: Orbán szerint "nem babra megy a játék", de volt viccmesélés, putyinozás és brüsszelezés is

A kormánypártok ötlete az, hogy az Országgyűlés indítson "stratégiai vitát" az Európai Unió Ukrajna-politikájáról. Ez már a javaslat vitájával sikerült. A Fidesz szerint Ukrajna "a világ egyik legkorruptabb országa", de Orbán Viktor sem látja indokoltnak az ország gyors EU-tagságát, mert "nem babra megy a játék".

Az Országgyűlés, mielőtt téli szünetre mentek volna a képviselők, egy sor más javaslatról is döntött. Elfogadták például az ÁSZ illetve az ombudsman tavalyi beszámolóját, módosították a pénzmosással kapcsolatos törvényeket és a büntetőjogi kódexet, és döntöttek a fogyasztóvédelmi bírságok emeléséről is.