Így lesz újra tiszta a kávéfőző - 3 vízkőtelenítő módszer, ami nem hagy utóízt

Ahhoz, hogy sokáig használni tudd a kávéfőzőt, elengedhetetlen a rendszeres tisztítás és a vízkő eltüntetése.

Kávéfőző vízkőtelenítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akármennyire is igyekszel a kávéfőződ tisztán tartani, a folyamatos használat során mindenképp lerakódik benne a vízkő, amit csak alapos tisztítással tudsz eltüntetni. Ha nem szeretnél mesterséges szereket használni hozzá, próbáld ki a következő hatásos, természetes módszereket. 

3 vízkőtelenítő módszer, ami nem hagy utóízt

Ha a kávéfőződ furcsa hangokat hallat, vagy sokkal lassabban jön le belőle a kávé, vízkő lehet érte a felelős. Sajnos a csapvíz keménysége miatt előbb-utóbb minden gépben vízkő rakódik le, amire a modern gépek már maguk is figyelmeztetnek. A kávéfőzők vízkőtelenítése nem bonyolult feladat, de nem mindegy, mivel végzed, mivel sok mesterséges anyag hagy rossz utóízt takarítás után. A házi szerek közül az ecetet inkább most hagyd ki, hasonló okok miatt. Más univerzális, sokat emlegetett szerek viszont itt is hatásosak lehetnek. 

A citrom(sav) és a szódabikarbóna a legsokoldalúbb természetes anyag.
A citrom(sav) és a szódabikarbóna a legsokoldalúbb természetes anyag.
Fotó: CherriesJD / Getty Images Hungary

Citromsav 

A citromsav lehet az ecet legjobb alternatívája, mivel hasonló hatással bír a kellemetlen szag és utóíz nélkül. Keverd el a citromsavat vízzel, egy teáskanálnyit tegyél deciliterenként, és öntsd az üres kávéfőzőbe. Indíts el egy főzőprogramot, majd indíts el egyet csak tiszta vízzel is. Automata kávéfőzők esetén hatásos ez a módszer, és használhatod vízforralónál is, ahogy korábban írtuk. 

Kotyogós vagy presszó kávéfőző esetén viszont ne főzd át a citromsavas keveréket, mivel a nagyobb vízkődarabok elakadhatnak. Helyette a tartályba önts vizet, majd egy evőkanál citromsavat, és hagyd, hogy feloldódjon. Ezek után felül öntsd ki a vizet, és ismételd meg az egészet. Végül főzd még át a kávéfőzőt tiszta vízzel párszor, hogy biztosan eltűnjön a savmaradék. 

Szódabikarbóna 

Egy másik jól ismert vízkőtelenítő szer a szódabikarbóna, amit a kávéfőzők tisztításánál is nyugodtan használhatsz. Vízzel elkeverve egy pasztát kapsz, amit kenj a kávéfőző belsejébe. Hagyd hatni, majd dörzsöld át vele a készüléket, és végül vízzel öblítsd le. Ezt a módszert a nagyon makacs lerakódások esetén érdemes használnod. 

Sütőpor

Talán kissé furcsán hangzik elsőre, de a sütőport is bevetheted a vízkő ellen. Csupán önts egy csomaggal a tartályba, majd önts rá forró vízet. A habzó keverék szintén remekül lehozza majd a lerakódásokat, mint a szódabikarbóna. Ne felejtsd el itt is a tiszta vizes átmosást, hogy semmilyen szennyeződés se maradjon a kávéfőzőben. 

Olvass tovább! Így pucold meg a mikrót a rászáradt zsírtól - 4 módszer, amivel a a szagok is eltűnnek

Nincs szükség drága tisztítószerekre a mikró tisztításához, a házi praktikák is segítenek.

Így pucold meg a mikrót a rászáradt zsírtól - 4 módszer, amivel a a szagok is eltűnnek

Nincs szükség drága tisztítószerekre a mikró tisztításához, a házi praktikák is segítenek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük