Szponzorált tartalom

Miért éri meg jobban bankkártyával fizetni? A szakértő elárulta

2023. dec 13. 14:37
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Egyre többen a kártyájukat vagy mobiljukat érintve fizetnek /Fotó: VISA

Egyre többen a kártyájukat vagy mobiljukat érintve fizetnek /Fotó: VISA

A bankkártyás fizetés népszerűsége nem meglepő, hiszen ki ne szeretne biztonságosan, kényelmesen és gyorsan fizetni. Az üzletekben vásárolva azt láthatjuk, hogy egyre többen a kártyájukat vagy mobiljukat érintve fizetnek.

Ma már szinte magától értetődő a bankkártyás fizetés lehetősége, de vajon miért szeretjük ezt a fizetési módot? A Visa szakértőit kérdeztük a bankkártyás fizetés 5 legfontosabb előnyéről.

1. Mindig van nálunk pénz

Az emberek többsége nem szívesen tart magánál nagyobb összegben készpénzt, hiszen esetleges lopás esetén hatalmas kár érhet minket, de az is előfordulhat, hogy a mindennapi rohanás és kapkodás közepette egyszerűen ott felejtjük, elhagyhatjuk valahol a pénztárcánkat. Ezzel szemben a bankkártyát mindig magunkkal vihetjük, a rajta lévő pénzügyi fedezetet pedig teljes biztonságban tudhatjuk. Ha pedig véletlenül elveszítjük vagy eltulajdonítják, azonnal letilthatjuk a bankkártyánkat.

2. Kiemelkedően biztonságos

A bankkártyás fizetések kiemelkedően biztonságosak, hiszen a legmagasabb szintű csalás elleni rendszerek védik a kártyabirtokosokat. A biztonság a Visa szuperereje, a vállalat folyamatosan fejleszti csalásellenes és biztonsági technológiáit. A Visa az elmúlt öt évben 10 milliárd dollárt fektetett a rendszereibe, amelyek minden egyes fizetésnél 500 egyedi jellemzőt értékelnek ki valós időben, és több mint 3,5 milliárd kártya adatait ellenőrzik szokatlan tevékenységek után kutatva. Mindez azt jelenti, hogy a hálózatukban a csalási incidensek a legalacsonyabbak közé tartoznak a fizetési csalások között, minden egyes kifizetett 100 dollárra 7 cent jut. Ráadásul Magyarország ezen a területen élen jár, a csalások aránya hazánkban a legalacsonyabbak között van Európában.

A napi kártyalimit, azaz az adott napra beállított maximálisan felhasználható összeg is védelmet nyújthat, hiszen a limit felett nem érhet kár. A limit beállítása azonnali, ha véletlenül nem találjuk a bankkártyánkat, akkor a mobilbanki applikációban könnyen nullázhatjuk a limitet, amíg elő nem kerül. Nagyobb összegű költéséhez pedig egyszerűen növelhetjük a kártyalimitet.

Még egy érv a kártya mellett: amennyiben Visa kártyával fizettünk online, de az áru végül nem felelt meg az elvárásainknak, esetleg meg sem érkezett, a Visa Chargeback előírásai alapján lehetőségünk nyílhat a pénz visszaigénylésére a bankunkon keresztül. Ha készpénzzel vagy utalással vásárolunk, akkor nem élhetünk a chargeback szolgáltatás védelmével.

3. Gyors és kényelmes

A bankkártyás fizetés gyors, hiszen az érintéses fizetés segítségével egyetlen mozdulattal rendezni tudjuk a számlát. Nem kell automatát keresni, a készpénz címleteivel bajlódni és a visszajáró aprónak helyet találni a tárcában.

4. Telefonnal is fizethetünk kártyával

A telefon mindig nálunk van. Ha digitalizáljuk a bankkártyánkat akkor nem kell külön pénztárcát hordani magunknál. Ráadásul akkor is vehetünk valamit, ha épp nem vásárolni indultunk, például ha megszomjaztunk sportolás közben. Arról nem is beszélve, hogy kártyával mobiltelefonon keresztül is biztonságosan fizethetünk — akár üzletben, akár online. A fokozott biztonságot az nyújtja, hogy a Visa ilyenkor a kártyaadatokat egy titkosított számsorrá alakítja, így azok nem tárolódnak a telefonon. A mobiltelefon elvesztése vagy ellopása esetén a pénzünk és az adataink továbbra is biztonságban vannak. Bolti fizetés során sem tudnak visszaélni vele, ugyanis a mobiltelefonos fizetéshez mindig szükséges a PIN-kódos, arcfelismeréses vagy ujjlenyomatos azonosítás.

Aki pedig attól tart, hogy a kártya mobilba költöztetése bonyolult, annak elmondjuk, hogy ez a művelet mindössze néhány egyszerű lépésben elvégezhető.

5. Interneten és külföldön is fizethetünk vele

Visa bankkártyával a világ 200 országában, 130 milliónál is több kereskedőnél lehet fizetni. Előnye, hogy nem kell pénzt váltani, vagy nagyobb összegű készpénzt magunkkal vinni, hiszen ugyanúgy fizethetünk vele külföldön. Internetes vásárlás esetén szintén könnyen, gyorsan vásárolhatunk a kedvenc, akár külföldi webáruházainkban is.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
bankkártya fizetés vásárlás visa