Döntött a parlament: új minisztérium jön létre

DBZOL20231211004
2023.12.13. 15:51
2024. január 1-jétől – a Miniszterelnökségből történő kiválással – kezdi működését az önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium az egyes központi kormányzati igazgatási szerveket érintő törvények módosítása után.

Az Országgyűlés szerdai ülésén 112 igen szavazattal, 34 ellenvoks és 15 tartózkodás mellett döntöttek az új minisztériumról a képviselők. A módosítás tartalmazza a fejlesztéspolitikai intézményrendszer szervezeti keretei között létrejövő Nemzeti Fejlesztési Központ 2024. január 1-jétől ellátandó feladatait is.

Hétfőn meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Navracsics Tibor éves beszámolóját. A területfejlesztési miniszter az új tárcával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ahhoz két nagy terület, az államigazgatás, valamint az önkormányzati igazgatás kerül. A miniszter úgy vélekedett, sok szempontból eltérő logikájú területekről van szó, de nagy lehetőséget lát abban, hogy a két rendszer között megtalálják a találkozási pontokat.

Január 1-től jöhet még egy változás a tárcák között: a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átkeresztelhetik Nemzetgazdasági Minisztériummá.

(Borítókép: Navracsics Tibor bizottsági meghallgatása 2023. december 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)