A generatív mesterséges intelligencia az egészségügyet ostromolja

2023. dec 13. 18:23
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A Google MedLM családjához hasonló generatív modellek sokkal kifinomultabbak, mint a korábbiak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a generatív modellek nem túl pontosak az egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdések, még az egészen alapvető kérdések megválaszolásában sem. / Foto: NorthFoto/Blikk

A Google MedLM családjához hasonló generatív modellek sokkal kifinomultabbak, mint a korábbiak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a generatív modellek nem túl pontosak még az egészségügyi ellátással kapcsolatos alapvető kérdések megválaszolásában sem / Fotó: NorthFoto/Blikk

A Google úgy véli, már több egészségügyi feladatot lehet a generatív AI-modellekre bízni. Vagy legalábbis a mesterségesintelligencia-modellek már felkészültek az egészségügyi dolgozók munkájának támogatására. Egyelőre azonban nem gépi elmék járnak majd vizitelni.

A Google bejelentette a MedLM-et, az egészségügyre finomhangolt mesterséges intelligencia modellcsaládot. A MedLM a Google által kifejlesztett Med-PaLM 2 modellen alapul, amely több tucat orvosi vizsgakérdésben „szakértői szinten” teljesít. A MedLM az Egyesült Államokban a Google Cloud ügyfelei számára érhető el (bizonyos más piacokon előzetesként van jelen), akik a Vertex AI-n, a Google teljeskörűen menedzselt AI-fejlesztő platformján keresztül kaptak hozzáférést.

Két modell mindenre

Jelenleg két MedLM-modell áll rendelkezésre: egy nagyobb modell, amelyet a Google leírása szerint „komplex feladatokra” terveztek, és egy kisebb, finomhangolható modell, amely a „feladatok közötti skálázásra” alkalmas.

„Az eszközeink különböző szervezetekkel való kísérleti tesztelése során megtanultuk, hogy egy adott feladathoz a leghatékonyabb modell a felhasználási esettől függően változik. Például a beszélgetések összefoglalása az egyik modellel, a gyógyszerek közötti keresés pedig egy másikkal oldható meg a legjobban” – írta a TechCrunchnak Yossi Matias, a Google mérnöki és kutatási alelnöke .

A Google szerint az egyik korai MedLM-felhasználó, a for-profit létesítményeket üzemeltető HCA Healthcare kísérleti jelleggel alkalmazza a modelleket orvosokkal, hogy segítsenek a sürgősségi osztályos kórházi helyszíneken a betegfelvételi feljegyzések elkészítésében. Egy másik tesztelő, a BenchSci, a MedLM-et beépítette az új biomarkerek azonosítására, osztályozására és rangsorolására szolgáló „bizonyítékmotorjába”.

A generatív AI egyetlen kép elkészítéséhez annyi energiát fogyaszt, mintha teljesen feltöltené a telefonját

A generatív AI egyetlen kép elkészítéséhez annyi energiát fogyaszt, mintha teljesen feltöltené a telefonját

„Szoros együttműködésben dolgozunk a gyakorló orvosokkal, kutatókkal, egészségügyi és élettudományi szervezetekkel, valamint az egészségügy élvonalában nap mint nap tevékenykedő személyekkel” – írta Matias.

A Google – a fő riválisokkal, a Microsofttal és az Amazonnal együtt – elszántan igyekszik bevenni az egészségügyi AI-piacot, amely 2032-re több tízmilliárd dollárt érhet. Az Amazon nemrég indította el az AWS HealthScribe-ot, amely generatív AI-t használ a beteg-orvos beszélgetések jegyzeteinek átírására, összegzésére és elemzésére. A Microsoft különböző mesterséges intelligenciával működő egészségügyi termékeket tesztel, köztük nagy nyelvi modellekkel támogatott orvosi „asszisztens” alkalmazásokat.

A TechCrunch szerint van okunk óvatosnak lenni az ilyen technológiákkal kapcsolatban. A mesterséges intelligencia az egészségügyben eddig vegyes sikereket ért el. A Babylon Health startupot az Egyesült Királyságban többször is vizsgálat alá vonták, mert a cég azt állította, hogy betegségdiagnosztikai technológiája jobb teljesítményre képes, mint az orvosok. A cég, amely valamikor 4 milliárd dollárt ért végül csődöt jelentett. Az IBM pedig kénytelen volt veszteséggel eladni a Watson Health nevű, mesterséges intelligenciára összpontosító részlegét, miután technikai problémák miatt megromlottak az ügyfélkapcsolataik.

A Google MedLM családjához hasonló generatív modellek persze sokkal kifinomultabbak, mint a korábbiak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a generatív modellek nem túl pontosak az egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdések megválaszolásában, még az egészen alapvető kérdések megválaszolásában sem.

Szemorvosok egy csoportja által közösen készített tanulmányban a ChatGPT és a Google Bard chatbotjának a szem állapotával és betegségeivel kapcsolatos kérdéseket tett fel, és azt találták, hogy mindhárom eszköz válaszainak többsége kifejezetten téves volt. A ChatGPT potenciálisan halálos hibákkal teli rákkezelési terveket generál. A ChatGPT-t és a Bardot is tartalmazó modellek pedig rasszista, megcáfolt orvosi elképzeléseket fecsegnek a vesefunkcióra, a tüdőkapacitásra és a bőrre vonatkozó kérdésekre.

A WHO lelkes és aggódik

Októberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett a generatív mesterséges intelligencia egészségügyi felhasználásának kockázataira, megjegyezve, hogy a modellek káros, téves válaszokat generálhatnak, dezinformációt terjeszthetnek az egészségügyi kérdésekről, és felfedhetnek egészségügyi adatokat vagy más érzékeny információkat. (Mivel a modellek időnként megjegyzik a képzési adatokat, és a megfelelő felszólítás hatására visszaadják ezeknek az adatok egy részét, nem kizárt, hogy az orvosi nyilvántartásokon kiképzett modellek véletlenül kiszivárogtathatják ezeket a nyilvántartásokat.)

„Miközben a WHO lelkesedik a technológiák – köztük a generatív mesterséges intelligencia – megfelelő alkalmazásáért az egészségügyi szakemberek, a betegek, a kutatók és a tudósok támogatására, aggodalomra ad okot, hogy e technológia esetében nem alkalmazzák következetesen azt az óvatosságot, amelyet általában minden új technológia esetében tanúsítanának. A nem tesztelt rendszerek elhamarkodott elfogadása az egészségügyi dolgozók hibáihoz vezethet, kárt okozhat a betegeknek, alááshatja a mesterséges intelligenciába vetett bizalmat, és ezáltal alááshatja vagy késleltetheti az ilyen technológiák potenciális hosszú távú előnyeit és felhasználását világszerte” – áll a WHO közleményében.

A Google többször is azt állította, hogy rendkívül óvatos a generatív AI egészségügyi eszközök kiadásával, amit a cég elnöke is kifejezett. „Arra összpontosítunk, hogy lehetővé tegyük a szakemberek számára ennek a technológiának a biztonságos és felelősségteljes használatát. És elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ne csak másoknak segítsünk az egészségügy fejlődésében, hanem biztosítsuk, hogy ezek az előnyök mindenki számára elérhetőek legyenek” – írta Matias.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

generatív AI

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

mesterséges intelligencia nagy nyelvi modellek generatív AI egészségügy Google