Tippek: így adjunk bort ajándékba

2023. dec 13. 18:42
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Tippek, ha bort adna ajándékba / Illusztráció: Freepik

Tippek, ha bort adna ajándékba / Illusztráció: Freepik

A tökéletes ajándék megtalálása mindig kihívást jelent, bármiről is legyen szó, ha pedig bort szeretne ajándékozni, az bizony extra fejtörést okozhat. Ám most segítünk, mutatjuk, hogyan válasszon olyan bort, amely illik a címzetthez és az alkalomhoz is.

Kinek?

Borajándék vásárlásakor az első és legfontosabb kérdés, kinek lesz a palack. Ha még nem ismeri a megajándékozottat eléggé, ismerősökön keresztül próbálja meg kideríteni, milyen borokat kedvel. Ezen a ponton érdemes megtudakolni, hogy a vöröset vagy a fehéret részesíti-e előnyben az illető, valamint, hogy az édes vagy inkább a száraz ízek kedvelője-e.

Borújoncok

Ha ún. borújoncnak vásárol, feltétlenül vegye figyelembe, hogy a címzett feltehetően még nem fejlesztette ki a szaglási és kóstolási készségeit, így számára nehézkesebb lehet a testesebb borokat élvezni. Szóval nekik nagyszerű ajándék lehet egy Sauvignon Blanc, ami nem csak széles körben ismert és kedvelt, de – kifejező ízvilágának, aromáinak hála – a kezdő borozók is hamar azonosítani tudják a benne rejlő ízeket. Ráadásul a Sauvignon Blanc ár-érték arányban is nagyszerű alternatíva, grátisz pedig, hogy egy kiváló minőségű borról beszélünk

Tíz kütyü, amivel minden borbarátnak rendelkeznie kell 2023-ban

Tíz kütyü, amivel minden borbarátnak rendelkeznie kell 2023-ban

Borbarátok

Bármennyire is paradox módon hangzik, egy valódi borkedvelőnek, borértőnek sokkal nehezebb palackot választani, ő ugyanis pontosan tudni fogja, hogy az adott üveg mit is tartalmaz. Ha igazi borbarátnak vásárol, akkor érdemes néhány fontos infót sorra vennie, begyűjteni az illető kapcsán: példának okáért derítse ki, van-e gyűjteménye, amit esetleg bővíteni szeretne, de érdemes lehet megtudni azt is, vannak-e olyan régiók vagy ízek, amiket előnyben részesít az adott személy. Ha a megajándékozott egy adott pincészet nagy rajongója, akkor fontolja meg, hogy onnan vásárol neki, akár a legújabb évjáratból vagy éppen olyan évjáratból, ami még hiányzik az illető gyűjteményéből. Persze, jogosan merülhet fel a kérdés, mit adjon valaki olyannak, akinek gyakorlatilag minden bora megvan? Nos, ebben az esetben szóba jöhet egy-egy praktikus kütyü, egy igazi borbarát az efféle meglepetésnek mindig örül.

Mennyi az annyi?

Ajándékvásárlás során mindig kardinális kérdésnek számítanak az anyagiak. Nos, a költés mértéke mindig függ az alkalomtól, továbbá attól is, mennyire áll közeli viszonyban a címzettel. A nagyobb események, például az esküvőt, mindig magasabb árat is igényelnek, de egy hétköznapi „köszönöm, hogy segítettél nekem” valamiben ajándék alacsonyabb árkategóriába tartozik. Nyilván nem kannás bort kell ilyenkor sem adni, de az árak tekintetében fontos tudni, hogy ez nagyon relatív. Természetesen függ attól is, ki mennyit tud rá szánni, hiszen a borok árának tekintetében a határ a csillagos ég.

Kell valami a bor mellé?

Nos, egy-két üveg jó minőségű üveggel nem lehet hibázni, ha pedig ezt még nem tartja elégnek, akkor párosíthatja akár valamiféle élelmiszerrel, mondjuk egy ínyenc pattogatott kukoricával, egy üveg pezsgővel, kézműves sajttal vagy egy jobb minőségű étcsokoládéval. Ha viszont úgy érzi, még ez sem elegendő ajándék, akkor válasszon néhány jó minőségű bortartozékot: a dugóhúzók, dekanterek, borhűtők, borra fókuszáló könyvek vagy éppen a borospoharak nagyszerű meglepetésnek számítanak.

Be kell csomagolni?

Az ajándék becsomagolása mindig extra hangulatot ad, hiszen a címzett így pontosan tudja, hogy időt szakított rá, foglalkozott azzal, hogy neki örömet szerezzen. Persze, egy boros üveget nem annyira egyszerű becsomagolni, de itt egy videó, ami segíthet ebben. Ha így sem megy, alternatív megoldásként beleteheti egy tetszetős dobozba vagy ajándéktasakba is.

(Forrás: Wine Spectator)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Bor

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
bor ajándék karácsony ünnep advent meglepetés