„Mi oka van megvétózni Ukrajna uniós tagságát?” – Zelenszkij még mindig várja Orbán Viktor válaszát

2023. dec 13. 20:44
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor és Zelenszkij összefutottak / Fotó: X

Zelenszkij szerint a magyar kormányfőnek nincs oka arra, hogy blokkolja Ukrajna uniós tagságát / Fotó: X

Az ukrán államfő vasárnap Argentínában találkozott Orbán Viktorral, és őszinte beszélgetésük során egy fontos kérdést is feltett a magyar miniszterelnöknek.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az újonnan megválasztott argentin államfő, Javier Milei beiktatásán találkozott Orbán Viktor és Volomodir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerdán kijelentette, hogy a magyar miniszterelnöknek nincsen oka arra, hogy megvétózza Ukrajna uniós tagságát. Erről vasárnap Buenos Airesben folytattak is egy rövid, de lényegre törő beszélgetést, amelyben Zelenszkij cseppet sem köntörfalazott.

Zelenszkij: Orbán Viktorral nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről

Zelenszkij: Orbán Viktorral nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről

A lehető legőszintébb volt, és nyilvánvalóan az európai ügyeinkről szólt – jelentette ki Zelenszkij a Telegram-csatornáján hétfő reggel közzétett videóbeszédében. Azt is hozzátette, hogy nagyon közvetlen volt a magyar kormányfővel: Nincs oka arra, hogy blokkolja Ukrajna uniós tagságát. Arra kértem, mondjon egy okot erre. Nem hármat, nem ötöt, nem tízet, csak egyetlen okot... és még várom a választ.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke megerősítette a találkozó tényét, jelezve, hogy a tagállamok folyamatosan tárgyalnak Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásának kérdéséről, de arra nem tért ki, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is ellenzi-e azt.

Az Európai Unió 27 tagországának többsége a héten tartandó csúcstalálkozón tárgyalásokat akar kezdeni Ukrajna csatlakozásáról, és több milliárd eurós további támogatásról akar megállapodni Kijev számára az orosz invázió elleni háborúban, ám Magyarország mindkét tervet megakadályozhatja.

Mit jelentene Magyarországnak és az EU-nak gazdasági, biztonsági és politikai szempontból, ha az Európai Tanács rábólintana Ukrajna EU-s tagfelvételi tárgyalásainak megkezdésére? Az alábbi cikkben részletesen írtunk erről:

Érvek és ellenérvek Ukrajna EU-csatlakozásáról: van-e kivételezés, s miért makacsolta meg magát Orbán Viktor?

Érvek és ellenérvek Ukrajna EU-csatlakozásáról: van-e kivételezés, s miért makacsolta meg magát Orbán Viktor?

(via)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Ukrajna

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij Ukrajna Európai Unió tagság világpolitika