Óriási baj van Ukrajnában: halálos tél jöhet

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.08.
Bahmut, 2023. december 7. Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én. MTI/EPA/Maria Senovilla
Vágólapra másolva!
Az energiarendszer egyharmada megsemmisült Ukrajnában, áramszünetekre és fűtési problémákra számíthatnak az ukránok. 
Vágólapra másolva!

Az energetikai infrastruktúra erősen elhasználódott, a fagyok miatt áramszünetekkel kell számolni Ukrajnában. Az energiaszektor több milliárd dolláros adóssággal terhelt - írta a RIA Novoszty, amely Ukrajna aktuális energetikai helyzetét elemezte.

Az Ukrán Energiakutató Központ igazgatója, Alekszandr Harcsenko szerint a jelenlegi energiaellátási helyzet sokkal rosszabb, mint egy évvel ezelőtt.

- mondta, hozzátéve, szerinte hozzá kell szokiuk az ukránoknak ahhoz, hogy egyes régiókban időszakos lesz az áramellátás és így a világítás is.

Ukrajnában csak az orosz rakéták által megrongált alállomásokon végeztek üzemszerű javításokat, miközben teljes javításra lenne szükség.

Ezt már Jurij Korolcsuk, a Naftogaz sajtószolgálatának volt vezetője, az Energiastratégiák Alapítvány társalapítója mondta, kiemelve:

Viktorija Vojcickaja volt ukrán parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy tavaly télen a felszereléseknek és a készletnek köszönhetően sikerült gyorsan helyreállítani az áramellátást azokon a helyeken, ahol áramkimaradások voltak. Most azonban már más a helyzet.

- figyelmeztetett.

Senki nem fizet az energiáért, Ukrajnának viszont több áramot kellene vennie

Ukrajnában már december 7-én rekordmagas áramfogyasztást regisztráltak. Nem volt elég a 700 MW, ezért Lengyelországból és Romániából vásároltak kiegészítést. Az Ukrenergo vállalat arra kérte a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az árammal.

Az ukrán kormány ugyanakkor úgy véli, hogy újév után a hideg időjárás enyhül, és a helyzet normalizálódik, a hiányzó megawattokat pedig a a szomszédos országoktól fogják megvásárolni.

Kijevnek már így is hatalmas adósságai vannak az energiaszektorban. A lakosság már régóta nem fizet a kommunális szolgáltatásokért.

A háború alatt moratórium tiltja a tarifák emelését és azt is, hogy kikapcsolják az áramot azoknál a családoknál, amelyek nem fizetnek a szolgáltatásért.

Az energiavállalatoknak jelentős kapacitást kell elkülöníteniük a megrongálódott katonai berendezések javítására. Az energiatermelésért felelős vállalatok, azért, hogy a csődöt elkerüljék, úgy döntöttek, hogy nem fizetnek a kék, vagyis a szintetikus üzemanyagért sem.