szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz megtalálni a tökéletes karácsonyfát, ami szimmetrikus, dús, sokáig megtartja a tűleveleit, nem mellesleg maga a fenyő is gyorsan nő. Amerikai kutatók géntechnológiát vetnek be annak érdekében, hogy ilyen fenyőfákat termesszenek.

A karácsony elképzelhetetlen a feldíszített fenyőfa nélkül, és persze mindenki szép, szimmetrikus fát szeretne az ünnepekre. A fák vonzerejét azonban időnként megrontja az állandó tűhullás, ami gyakori takarítást tesz szükségessé. A probléma megoldása érdekében az észak-karolinai állam karácsonyfa-genetikai programjához (a Christmas Tree Genetics Programhoz) kapcsolódóan amerikai kutatók már korábban úttörő erőfeszítésekbe kezdtek. A céljuk egy olyan génmódosított karácsonyfa létrehozására volt, amelyik gyorsan nő, szép szimmetrikus és hosszabb ideig tartja meg a tűleveleit.

A kutatók, szerepel az NC State University közleményében, a Fraser fenyőfákra fókuszáltak. Ezek a fák az Appalache-hegységben őshonosak, és az államban termesztett és értékesített karácsonyfafajták több mint 98 százalékát teszik ki. Szívóssága miatt ennyire népszerű, ami azt jelenti, hogy túléli a vágást, és nagy távolságokra is szállítható. És bár állítólag kevésbé valószínű, hogy hullatja a tűit, ezt azért mégis megteszi.

NC State University

Az 1990-es évek végén a karácsonyfa-genetikai program keretében több tízezer Fraser fenyőt értékeltek és teszteltek annak érdekében, hogy azonosítsák azokat, amelyeknek a legjobbak a genetikai jellemzői. A szigorú kiválasztási folyamatot követően a kutatók azonosították a 25 legjobb fát a 30 ezres állományból. Ezeket a kiválasztott fákat azután szaporították, és 2018-ban egy hat hektáros magoskertbe ültették egy kutatóállomáson. Ma a magkertben már több mint 1000 fa van, amelyek egy része már terem magot hordozó tobozokat. Egy toboz akár 100 magot is tartalmazhat.

A kutatócsoport gondosan összegyűjti ezeket a magokat mélyreható elemzés és az esetleges génmódosítás céljából. A közelmúltban felépített mag-feldolgozó üzemnek kulcsszerepe lehet, ugyanis az a cél, hogy 2026 és 2028 között eljussanak ezek a vetőmagok a termelőkhöz.

A genetikailag módosított fák gyorsabban nőnek, a kereskedelmi magasság várakozási ideje 7-8 évről 6-7 évre rövidül. A Fraser tűmegtartó képességét szinte teljes mértékben a genetika szabályozza. A kutatók genetikai munkájának köszönhetően a módosított fák tűleveleik kevesebb mint 1-2 százalékát veszítik el, a többit akár hónapokig megtartják.

Azoknak azonban, akik meg akarják venni ezeket a szuperfenyőket, még egy darabig várniuk kell. Ha a termelők 2030-ig elültetik a génmódosított fákat, még akkor is csak 2037-ben lesznek elérhetők a vásárlók számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.