szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrán elnök elmondása szerint nyíltan és egyenesen kérdezte a magyar kormányfőt, aki adós maradt a válasszal.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

„Nincs oka blokkolni az ukrán uniós tagságot. Megkértem, hogy egyetlen okot mondjon rá. Még mindig várom a választ” – mondta Volodimir Zelenszkij a Reuters tudósítása szerint egy oslói sajtótájékoztatón, ahol szóba került az Orbán Viktorral való Buenos Saires-i villámtalálkozója.

„Úgy gondolom, hogy egy igen konstruktív találkozót kellene szervezni a két ország között, mondtam neki, hogy beszélnünk kell, találkoznunk kell és meg kell oldanunk a problémáinkat, ám jelenleg nem látok egyetlen jelentős gondot sem” – mondta Zelenszkij.

 

Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel Ukrajna „mindent megtett, amit elvártak tőlünk"

Az ukrán elnök arra számít, hogy az Európai Unió értékelni fogja az országa erőfeszítéseit.

Az Európai Unió 27 tagállamának többsége a héten tartandó csúcstalálkozón tárgyalásokat akar kezdeni Ukrajna csatlakozásáról, és több milliárd eurós további támogatásról akar megállapodni Kijev számára az orosz invázió elleni háborúban. Magyarország azonban mindkét lépést blokkolja, bár Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban arról beszélt, hogy az uniós pénzekhez való hozzáférés biztosítását követően elállnak a vétótól. Ez szerda délután legalábbis részben megtörtént, mivel az Európai Bizottság felszabadított 10 milliárd eurónyi kohéziós támogatást Magyarország számára.

Bár az is tény, hogy ez nem Orbán Viktor zsarolási kísérletének köszönhető elsősorban, hanem annak, hogy a magyar kormány végrehajtotta azokat a változtatásokat, amikhez az Európai Bizottság a pénzekhez való hozzáférést kötötte.