szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem hagyományos sorlemezzel, hanem vendégelőadók sorát felvonultató Dylan-feldolgozásalbummal jelentkezett az idén 30 éves Anima Sound System, amely jövő héten a Budapest Jazz Clubban dupla koncerttel zárja a jubileumi évét. Prieger Zsolt zenekarvezetővel beszéltük át dalról dalra a különleges albumot, amelyet a hvg.hu-n már most bárki meg is hallgathat.

„Direkt sokszínű albumot akartam, egy igazi hangjátékot, sok, szívemnek kedves hazai előadóval, mert Dylan is sokszínű, meg mi sem vagyunk a homogenitás iránti szerelmünkről híresek. Dylan a legnagyobb kaméleon, hogy mondjak egy hatalmas közhelyet, még Bowie-nál is nagyobb, utóbbi sincs nélküle, se rap-kultúra, se popköltészet, se semmi. Szóval ő nem az énekelni nem tudó, orrhangú, fáradt fazon a We Are The World-ből, ahol csak sunnyog éneklés helyett, hanem például az elmúlt 50 év legmeghatározóbb popkulturális tényezője. És nem azért, mert megkapta a Nobel-díjat. Az ebből a szempontból kit érdekel?” – kezdi a Temptation’s Not An Easy Thing / Anima Sound System Presents The Songs Of Bob Dylan / Chapter01 című album bemutatását Prieger Zsolt, aki azt mondja, Bob Dylan annyi meghatározó dalt írt, hogy csinálhatnának belőlük akár tíz válogatáslemezt is.

Az Anima Sound System most egyelőre csak egyet csinált (aminek mellesleg a borítóján Weiler Péter nekik ajándékozott Dylan-festménye látható), de Prieger azt is elárulja, hogy nem véletlen a Chapter01 megjelölés, mert már készül a következő album is. „Annyira készül, hogy hiába vagyunk benne a következő Anima-sorlemez, a DERKOVITS munkálataiban, tegnap is egy Dylan-feldolgozáson munkálkodtunk, ami majd a vol2-re fog felkerülni.”

Ami a mostani – első – lemezt illeti, arról azt mondja, hogy neki Dylan-ben „a gospeles, megtalált, boldogító istenélmény dalbaöntése” tetszik a legjobban, több ilyen szám is felkerült az albumra.

„A résztvevőket először skiccek elkészítésére kértük fel évekkel ezelőtt, de sokan annyira jót csináltak, hogy volt olyan elkészült track, amihez hozzá se nyúltunk, vagy van, amit csak dub-oztunk, effekteztünk, vagy utcazajba tettük. Nagy élmény volt készíteni és nagy élmény a lemezünkön vendégül látni olyan kedvenc előadóinkat, mint Szabó Benedek, VENI vagy a Napfonat. Sőt hiszek benne, hogy ez egy nagyon hosszan, évekig készülő, igazi közös szeretet-lemez, ezért az Anima presents kitétel az alcímben, mert legalább annyira az övék, mint a miénk. Leginkább ötletgazdák voltunk, de Dylan az ő hangjukon szólal meg. Meg persze a miénken is néha, hiszen én is énekelek rajta, vagy a fantasztikus Telma Lincoln is, aki évekig az énekesnőnk volt. De mondom, készülnek az újabbnál újabb Dylan-feldolgozások: a Fran Palermo billentyűs Árvay Gábortól Németh Róbertig, én meg talán életem végéig hódolni akarok Dylan zeneszerzői zsenije előtt.”

Íme, az új album (alatta pedig minden dalról néhány érdekesség):

Temptation Is Not An Easy Thing. Anima Sound System presents the songs of Bob Dylan

Share your videos with friends, family, and the world

 

1.Napfonat: Stand By Faith I.

Maga a dal is feldolgozás, ez egy régi spirituálé. Dylan nem is vette lemezre, csak koncerten játszotta. Prieger szerint „nagyot nevetne, hogy a dalai előtt tisztelgő lemezt egy feldolgozás feldolgozásával kezdjük. És tényleg mindent a hit mozgat, nagyon szeretem a dalt is meg a gondolatot is, ahogy a Napfonatot (2018-ban alakult női a cappella együttes, ütős hangszerekkel kiegészítve – a szerk.) is, ahogy a madárcsicsergésben énekelnek az Úrnak, a kozmosznak, a mindenségnek. Jó koncertindító lenne, szerintem ezzel kezdjük a dec18-i Budapest Jazz Club-os koncertünket. Elég ádventi, nem?”

2. Szabó Benedek: Where The Teardrops Fall

Prieger már régóta Szabó Benedek-rajongó, de szerinte ebben a feldolgozásban valami egészen más hangszínt és attitűdöt mutat, mint amit megszoktunk tőle. „Emlékszem, amikor átküldte körülbelül két éve. Csak az effekteket, madarakat és a szelet tettük hozzá, a többi az övé. Zseniális a srác.”

3. VENI: Not Dark Yet  

„Szász Veronika összetéveszthetetlen, unikális kincse a magyar popzenének, a hangja olyan, mint a hegyipatak. Szeretem, amikor kísérletezik, meg amikor Dylant imádkozik. Nagy büszkeségem, hogy a barátomnak mondhatom.”

4. Velvet Noise: One More Coffee

Bársony-Németh Péter (korábban több alternatív zenekarban játszott, a karantén alatt indította el a szólóprojektjét Velvet Noise néven – a szerk.) Prieger szerint „olyan excentrikus és közben természetes tehetség, aki még Dylanből is Velvet Noise-dalt csinált, mégis hű maradt hozzá”. Teljesen az ő műve a hangszerelés is, hozzá sem nyúlt az Anima, csak örültek neki, hogy elkészült. „Engem kicsit Marc Almondra emlékeztet, aki őrült nagy kedvencem volt a brit dark, érzékeny, meleg popzenei elitből” – teszi hozzá Prieger.

5. Maxim & Judit: Oh Sister  

A Meteo (nyolc éve alakult garázsrockzenekar, amely a zajos pszichedéliától sem áll távol – a szerk.) gitáros-énekese, Rözge Maxim Sámuel” elég nyughatatlan és kreatív előadó”, hogy Prieger barátja legyen, „hosszan tudok vele zsidó-kereszténységről, a Tóráról és az evangéliumokról beszélgetni a Nemdebár előtt, de nemcsak ő, hanem a családja is a szívem csücske. Itt feleségével énekel, Judittal, nekem csak egy hiányzik ebből a tökéletes darabból: Golda, a kislányuk. Na, őt majd a következő lemezre”.

6. Anima Sound System: Every Grain Of Sand

Prieger ezt a sessiont Gergácz Gáborral, régi harcostársával és cimborájával közösen hozta össze, amit végül úgy is hagytak, pedig eredetileg ez csak egy skicc volt. „Nem baj, nekünk így is tetszik: beleénekeltem pár versszakot, aztán jöttek az analóg szintek, ez az egy mentés maradt a felvételekből, a sávok se. Koncertbefejező szám, videóval, amikor már nem vagyunk a színpadon.” A dal szövegét Prieger az egyik legjobb Dylan-szövegnek tartja, ami „úgy vallásos, hogy nem rágja a szádba. Egyébként az egész lemezünk vallásos lemez, vallásosan hisz az életben és a költészetben és hogy a teremtett világban semmi se véletlen”.
Ehhez klip is készült:

7. Anahit: Make You Feel My Love

A 2017-ben alakult Anahit Prieger szerint az egyik legjobb fiatal zenekar, nagyon szereti a koncertjeiket, a lehengerlő energiájukat. Itt viszont a lírai oldalukat mutatják meg, de az sem áll nekik rosszabbul. „Nagy jövőt jósolok nekik. A dalban meg bírom, hogy nem az Adele meg a többiek vonalán haladnak, hanem valami még intimebb, még kortalanabb, és földrajzilag behatárolhatatlan területre tévedtek”.

8. Kodachrome: Simple Twist Of Faith

A Murielben zenekarban szerette meg Prieger a duót alkotó két srácot. „Első pillanatban az utcára vizionáltam fantasztikus dalukat, ezért raktunk a dal köré New York-i utcazajt, szirénát, szaxit, közben Blake is megszólal az Égből. Kompakt lett, fura kettőség és tisztaság van benne. Ráadásul ők készítettek még egy feldolgozást is, az majd a következőn jön.”

9. Anima Sound System: Pressing On  

„Telma (Telma Lincoln, az Anima Sound System egyik énekese - szerk.) nagy énekesnő, nagyon illik a dalhoz és a dal őhozzá. Rozmán Zolival készítettük a számot, nagyon sokáig, de nagyon élveztük, sok verziója volt, ez a zajos gospel-változat tetszett végül a legjobban, évekkel ezelőtt elkészült. Egy zsizsgő, kreatív korszak lenyomata Rozi tesóval.”

Ez a másik dal, amihez klip is van:

10. Kiss Flóra & Benkő Dávid: Ring Them Bells

„De jó kettős, nem is kellett hozzányúlni, maximum Max-nek a masterhez. Flóra nagyszerű énekes és magával ragadó személyiség, többek között a Subtones hangja. Benkővel nagyon sok minden köt bennünket össze, nagyon szeretjük egymást, figyeljük egymás karrierjét, drukkolunk egymásnak és sokszor dolgozunk együtt, nagyon szórakoztató, karizmatikus ember.”

11. horhos: All The Tired Horses

Prieger szerint a horhos néven is futó Győrffy Ákos játszott alá legjobban a "lemez mint hangjáték” ötletére, „költészet az övé az erdő mélyéről, mindegy hogy zenél vagy esszét ír. Ákosnak elhiszem, hogy ott él minden sejtjével, hogy szeretve van, és ő is szeret, hogy lovakkal találkozik az erdei úton, hogy együtt énekel a gyerekeivel. Miniatűr, evangéliumi zajopera.”

12. Napfonat: Stand By Faith II.

„Igen, nagyon szeretem a vallásos Dylant, a legszebb kísérőzenéje annak, amikor reggel 6-kor az Érden élő Teréz anya Nővéreihez betérek a hajnali misére és együtt énekelek afrikai és indiai apácákkal. Megittassulok a Napfonattól is, jó lenne velük sokat együtt dolgozni. Közülük Volkova Krisztával, akit még a Tilos Rádióból ismerek, egy orosz irodalmi-zenés esten is tűnődtem régebben, azt is jó lenne elővenni, csak ugye ő is egy behavazott munkaalkoholista, mint én.”

Az Anima Soaund System évzáró dupla-koncertjeiről részletek itt.