szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A színházi és táncos befogadó kulturális központ vezetéséért ketten nyújtottak be pályázatot. Egyikük a közösségi médiában nehezményezte, hogy a döntő kuratóriumban nem volt táncos vagy független színházi szakember.

Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és szakíró lesz a Trafó Kortárs Művészetek Háza következő igazgatója – adta hírül a közösségi médiában a másik pályázó, Boross Martin színházi társulatvezető.

„Néhány perccel ezelőtt fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság ajánlását. Két pályázó volt. A szakmai bizottság Erdődi Katalin pályázatáról 5 igen / 0 nem /3 tartózkodás arányban, míg a miénkről 4 igen / 0 nem / 4 tartózkodás arányban szavazott, így ő került ki győztesként. Gratulálok Katinak az igazgatói megbízásához!” – írja Boross.

A kortárs művészettel, színházzal, tánccal, kiállításokkal és zenével foglalkozó befogadó helyszín, a Trafó vezetésére októberben írtak ki pályázatot, amely a 2025 januárjától kezdődő periódusra vonatkozik. A fenntartásában a fővárosi önkormányzathoz – tehát nem a kormányhoz – tartozó intézmény vezetői pályázatra Boross és Erdődi adták le a pályázatukat, a Revizoron mindkettő olvasható; Borossé ide, Erdődié ide kattintva.

A Boross által a transzparencia jegyében közzétett közgyűlési jegyzőkönyvön az olvasható, hogy a pályázatokat a következő szakemberek véleményezték:

  • Baranyi Krisztina kerületi polgármester,
  • Hassay Zsófia az önkormányzattól,
  • Dr. Karasszon Ágnes a minisztériumból,
  • Kováts Adél színházigazgató,
  • Mácsai Pál színházigazgató,
  • Máté Gábor színházigazgató,
  • Hegedűs D. Géza színész, rendező,
  • Barda Beáta, a Trafó jelenlegi vezetője.

„Végignézve a szakmai bizottság tagjainak listáján nem tudok sajnos szó nélkül elmenni amellett, hogy nem volt olyan tag a bizottságban, aki tánccal, zenével vagy képzőművészettel foglalkozik, továbbá olyan szakember, aki a független területről érkezik, ami súlyos mulasztás, ha egy olyan intézmény jövőjéről döntenek, mint a Trafó” – írja Boross, majd hozzáteszi: „Az ebbéli csalódottságom mit sem von le a másik pályázat értékéből, aminek több lényegi pontjával messzemenőkig tudok azonosulni. Katit nagyon jó szakembernek tartom, és biztos vagyok benne, hogy jó kezekben lesz a Trafó.”

Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és szakíró, Bécs és Budapest között él és dolgozik. Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt aktív, jelenleg a prágai Matter of Art kortárs művészeti biennále társkurátora. Korábban a brut Wien és a steirischer herbst Graz kurátoraként, a bécsi Imagetanz kortárstánc és performansz fesztivál művészeti vezetőjeként dolgozott. 2020-ban társadalmilag elkötelezett, inkluzív kurátori munkájáért Igor Zabel-díjban részesült – írta róla a pályázatát közlő Revizor.