szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vezetők abban is egyezségre jutottak, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiaforrások globális kapacitását.

Történelmi mérföldkőnek nevezte az amerikai elnök szerdán az ENSZ klímacsúcsán a fosszilis üzemanyagok kivezetéséről hozott döntést.

Joe Biden közleménye szerint a COP28-on a világ vezetői újabb mérföldkövet értek el, amikor első alkalommal kötelezettséget vállaltak a fosszilis üzemanyagokról való átállásról. Az elnök méltatta, hogy a vezetők egyezségre jutottak abban, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiaforrások globális kapacitását.

„Miközben még jelentős munka áll előttünk, hogy képesek legyünk elérhető közelségben tartani a másfél fokos célkitűzést, a mai eredmény jelentős lépéssel közelebb visz ehhez” – fogalmazott Joe Biden.

Ürge-Vorsatz Diana: „Történelmi jelentőségű lépést sikerült tenni a klímacélokért"

Optimizmusra ad okot, hogy a klímacsúcs globális értékelésének záró dokumentumába most először bekerültek a fosszilis energiahordozók, és az azoktól való eltávolodás, azonban sokan kritizálják azt, hogy ezek kivezetéséről nem döntöttek. Ürge-Vorsatz Diana, az IPCC harmadik munkacsoportjának alelnöke, és a CEU professzora arról mesélt a Másfélfok sajtóeseményén, hogy vajon mit jelent ez a döntés a jövőre nézve?