Mindenki Putyin mai bejelentésétől retteg

Horizontal HEADSHOT ATTITUDE GESTURE POLITICS
Vlagyimir Putyin monstre tájékoztatóra készül
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök mai évzáró sajtótájékoztatóján kombinálja a hagyományos sajtóértekezletek formátumát a "közvetlen vonal" néven ismert telefonhívásokkal, amikor orosz közemberek kérdezhetnek, illetve kérhetnek közvetlen tanácsot az elnöktől.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök ma ismét az oroszokhoz fordul, és válaszol a média kérdéseire. Idén a Kremlben úgy döntöttek, hogy kombinálják a nagy évzáró sajtótájékoztatót és az államfői "közvetlen vonalat", amikor közemberek léphetnek kapcsolatba az államfővel.

A "közvetlen vonal" és az éves sajtótájékoztató az orosz elnök nyilvános kommunikációjának régóta fennálló és bevált formái.

Mindegyik rendezvényt közel két tucatszor rendezték meg.

Az első "közvetlen vonalra" 2001-ben került sor, és ugyanebben az évben egy nagyszabású sajtótájékoztatót is tartottak. Aztán volt egy kis szünet, amikor Putyin miniszterelnök volt.

Vlagyimir Putyin monstre tájékoztatóra készül Forrás: AFP/Sergei Savostyanov

Most, a választások előtti évben úgy döntöttek, összevonják a két formátumot. Vagyis mind a hétköznapi oroszok, mind az orosz és külföldi média akkreditált képviselői kérdezhetnek majd. Eddig egyszer, 2020-ban, a koronavírus-járvány tetőpontján volt ilyen.

„Ez mindig egy nagyon hosszú és tartalmas, különleges jellegű esemény" – mondta a RIA Novosztyinak Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár.

Korábban több mint másfél millió kérdés érkezett.

Az egyik hívás másfél óráig tartott. „Ez egy kiváló szociológiai keresztmetszet annak elemzésére, hogy mely problémákat érzékelik a legélesebben a polgárok" – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Televízióstúdióban, közönség előtt zajlott a 2016-os "közvetlen vonal" esemény Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Kremlin Press Ofice

Az idei eseményre orosz és a külföldi média képviselői egyaránt akkreditáltak. Utóbbi azt bizonyítja, hogy a nyugati bírálatok ellenére Oroszország továbbra is nyitott a párbeszédre a külföldi médiával. Az akkreditált újságírók egy nappal a sajtókonferencia előtt ajándéktárgyakat kaptak.

Maratoni esemény

Az előző "közvetlen vonal" az elnökkel 2021. június 30-án történt, ami 3 óra 40 percig tartott. Az év december 23-án pedig közel négy órás sajtótájékoztatóra is sor került.
2019-ben 4 óra 47 percen keresztül beszélt az elnök, akkor több mint hárommillió kérdés érkezett hozzá. A leghosszabb sajtótájékoztató – 4 óra 40 perc – 2008-ban volt, amikor Putyin több mint száz újságírónak válaszolt.

Témák

2014 óta mindkét formátumban központi részt kaptak az ukrán témával kapcsolatos kérdések, emellett a társadalmi problémák és eredmények, a gazdasági mutatók számítanak hagyományos témáknak.

A kérdések többlépcsős kiválasztási folyamaton mennek keresztül. A telefonközpontban a hívásokat az Összoroszországi Népi Front (ONF) önkéntesei és alkalmazottai fogadják. A legégetőbb kérdéseket az elnökhöz utalják, az államfő pedig alaposan tanulmányozza őket. „Mindig nagyon alaposan készül erre az eseményre, maga nézi át a kérdéseket" – hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

Különlegességek

Különlegesnek számítanak a magánjellegű kérdések, amelyek sokszor lazítják is a rendezvények hangulatát. 2008-ban egy kilencéves burjátországi lány például megkérte Putyint, hogy adjon neki és a húgának egy olyan ruhát, mint Hamupipőkéé. Az elnök végül kirándulást szervezett a gyerekeknek Moszkvába, személyesen fogadta a vendéget, és elrendelte, hogy küldjenek korszerű számítógépeket az iskolájába. A ruhát is természetesen megkapták.

2013-ban egy beregovói község egyik lakosa panaszkodott, hogy nem tud időpontot egyeztetni a helyi polgármesterrel. „Itt van egy disznó" – válaszolta Putyin, és a nőt a főügyészhez irányította.

Két évvel később az elnököt kérték fel a családi problémák megoldására: a férj nem akart kutyát venni a feleségének. Az államfő felidézte: a házi kedvencek erősítik a családot. Végül a pár végül vásárolt egy kiskutyát.

Hivatalos bejelentés

Megfigyelők arra számítanak, hogy a kombinált "közvetlen vonal" és sajtótájékoztató fő eseménye az elnök hivatalos bejelentése lesz a márciusi választásokon való részvételről. Peszkov a beérkező kérdésekről szólva megjegyezte: "Sokan felszólítják Putyint, hogy induljon és folytassa az államfői munkát." Az elnök egy hete már egyértelműen azt mondta, hogy elindul a választáson, de nagy nyilvánosság előtt csak várhatóan most jelenti be ugyanezt.