szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teljes erőbedobással győzködhetik a magyar miniszterelnököt az uniós vezetők.

Történelmi jelentőségű lehet a napokban rendezett uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója Politico elemzése szerint, ahol az ukrán csatlakozási tárgyalások megnyitásáról és az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagról is szavaznak a tagállamok.

A lap értesülései szerint felmerült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vegyen a találkozón, amit több uniós vezető is támogatott volna. Több nagykövet is úgy látta azonban, jelenléte érzékenyen érintené Orbán Viktort, akinek a megtámadott országról alkotott véleménye már amúgy is eltér a legtöbb uniós vezetőjétől. Az ukrán elnök részvétele az EU-csúcson pedig egyesek szerint még inkább vétózásra késztette volna a magyar miniszterelnököt.

„Orbánnak hála Putyin is helyet kapott az uniós vezetők asztalánál” – állította Jens Geier, a német szociáldemokraták elnöke és úgy tűnik, nem csak ő tart ettől.

A Politico ugyanis úgy tudja, csütörtökön az Unió több vezetője közösen tárgyal majd a magyar miniszterelnökkel valamilyen kompromisszumos megoldásról. Az egyeztetésen részt vesz Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is, aki már egy héttel korábban is próbálta győzködni Orbánt. Ez a trió előző nap még Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel beszélte át az EU-csúcs stratégiáját.

Arról, hogy mi várható a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón és hogyan zsarolhat Orbán, ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben:

Már megint Orbán Viktortól lehet hangos az EU-csúcs

Csütörtökön indul az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója. A legtöbb tervezett témában már megszületett a (majdnem) teljes egyetértés. Majdnem teljes, mivel egy kormányfő van, aki vélhetően számos kérdésben kilóg majd a sorból, és talán nem meglepetés, hogy ő Orbán Viktor.