Kik jogosultak a tizenharmadik havi nyugdíjra? Itt a válasz

2023. dec 14. 9:35
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Mutatjuk kik jogosultak a tizenharmadik havi nyugdíjra / Illusztráció: Northfoto

Mutatjuk, kik jogosultak a tizenharmadik havi nyugdíjra / Illusztráció: Northfoto

A tizenharmadik havi nyugdíjra való jogosultság nem feltétlenül egyértelmű: ha valaki egyszerre többféle nyugdíjellátásra jogosult, a tizenharmadik havi ellátásra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni.

A törvény betűi szerint tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Elhalálozás esetén

Ha a tizenharmadik havi nyugdíjra jogosult személy még a juttatás kifizetése előtt, 2024. január hónapban elhalálozik, a juttatás felvételére jogosult lesz a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, e személyek hiányában az örökös veheti fel az ellátást a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása időpontjától számított egy éven belül. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a kifizetést kérni kell, az nem történik meg kérelem nélkül – írja az ado.hu.

(A legfrissebb hírek itt)

Mikor kapja meg először a tizenharmadik havi nyugdíjat?

Amikor valaki a nyugdíjba vonulás időpontjáról dönt, most már azt a körülményt is jó, ha figyelembe veszi, hogy ha például nem 2023-ban, hanem 2024-ben történik a nyugdíjba vonulás, az érintett 2025-ben lesz jogosult első alkalommal a tizenharmadik havi nyugdíjra. Továbbá mérlegelni kell, hogy ha 2023. évi kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, akkor a nyugdíj összegének kiszámítása is a 2023. évi valorizációs szorzószámokkal történik, így jár a 2024. januárjában aktuális nyugdíjemelés, és az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, valamint természetesen a tizenharmadik havi nyugdíj is.

Ha 2024-es kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024. évi valorizációs szorzószámokkal történik, és majd csak 2025-től jár a januári nyugdíjemelés, az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, illetve a tizenharmadik havi nyugdíj.

A valorizációs szorzószámok évente kerülnek meghatározásra az előző év kereseti szintje és az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapján. Tehát a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítják a korábbi évek kereseteit a nyugdíjszámítás folyamatában. Ez a szorzószám így nagy mértékben befolyásolja a nyugdíj összegét.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

13. havi nyugdíj jogosultság nyugdíj