Saját, lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza a kemoterápia után egy betegnek a Semmelweisen – fotók

2023. dec 14. 9:25
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Saját petefészeszszövetét ültették vissza a betegnek /Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Saját petefészekszövetét ültették vissza a betegnek /Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Akut limfoid leukémiában szenvedő, kemoterápián és sugárkezelésen átesett, 24 éves beteg az első, akinek Magyarországon a saját, három éve lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza szerdán a Semmelweis Egyetem orvosai annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeket vállalhasson.

A 24 éves Dalmánál három éve diagnosztizálták a vérképzőrendszer rosszindulatú, daganatos megbetegedését, az akut limfoid leukémiát, amelynek kezelése során kemoterápián, csontvelő-átültetésen és sugárkezelésen is átesett – mondta dr. Bokor Attila egyetemi docens. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Minimál Invazív Sebészeti Osztály vezetője kiemelte: még a terápia megkezdése előtt kivették és lefagyasztották a beteg egyik petefészkét, hogy később annak szövetdarabjai visszaültethetők legyenek.


Galéria


2023.12.14.

Mivel a beteg három éve tünetmentes, de nincs hormontermelése, a szervezetében hagyott petefészek pedig nem működik, december 13-án – a termékenység visszaállítása céljából – három petefészekszövetet ültettek vissza a szervezetébe ún. laparoszkópós (kulcslyuksebészeti) eljárással. A petefészek-kéregállomány részleteit a már nem működő petefészek felszínére erősítették.

A hazánkban elsőként alkalmazott műtéti eljárást dr. Bokor Attila és dr. Piros László a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatóhelyettese végezte.

A beteg jól van, az otthonában lábadozhat tovább – derül ki az egyetem közleményéből.


Galéria


2023.12.14.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Semmelweis Egyetem

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Semmelweis Egyetem operáció műtét petefészek