Pite minden mennyiségben – Sós és édes finomságok a hideg napokra, recepttel!

2023. dec 14. 14:25
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A klasszikus, amerikai almás pite egyre elterjedtebb itthon is / Fotó: Shutterstock

A klasszikus, amerikai almás pite egyre elterjedtebb itthon is / Fotó: Shutterstock

Látványos és finom ételek az egész családnak, kezdőknek is ajánljuk!

A klasszikus almás pite igazán az Amerikai pite című film után lett felkapott hazánkban is. De nem is gondolnánk, hányféle pite készülhet!

Sós és édes verzióban szinte mindenféle töltelékkel süthetünk ínycsiklandó fogásokat. Szerencsére nem is bonyolult elkészíteni, így akár egy rohanósabb nap végén is összedobhatunk egyet, főként, ha a tölteléket már előző nap elkészítettük. Nézzünk most gyümölcsös és sós pitéket!

Amerikai almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg finomliszt

1 késhegynyi sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 csapott teáskanál só

17,5 dkg lágy vaj

1 tojásfehérje

50 ml hideg víz

A töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg porcukor

1 mokkáskanál fahéj

Valamint:

1 tojássárgája (közepes tojásból)

1 evőkanál tej

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük és összegyúrjuk, fél órára a hűtőbe tesszük. Később a tészta 1/3 részét kör alakúra nyújtjuk, és tortaformába helyezzük. Villával megszurkáljuk, és 200 fokon 15 perc alatt elősütjük. A töltelékhez meghámozzuk az almát, lereszeljük, a porcukorral és a fahéjjal jól elkeverjük. Ha a tészta megsült, kivesszük a sütőből, és kicsit hűlni hagyjuk. Ráhalmozzuk a tésztára, lefedjük a maradék tésztával és készre sütjük.

Sütőtökös párnák kecskesajttal

Vegetáriánusoknak is kiváló ez a változat / Fotó: Shutterstock

Vegetáriánusoknak is kiváló ez a változat / Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (8 db):

600 gramm sütőtök

2 ek. olívaolaj

8 kakukkfűág

Tengeri só

3 db hagyma

2 ek. barna cukor

2 ek. balzsamecet

12 db szárított paradicsom

2½ ek. vaj

4 csomag leveles tészta

100 g kecskesajt

bors

1 tojássárgája

1 ek. tej

Elkészítés:

A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A sütőtököt meghámozzuk, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a szeleteket, és locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal. A kakukkfüvet öblítsük le, rázzuk szárazra, és helyezzük a tökszeletekre a felét. Szórjunk a tetejére tengeri sót, és süssük a sütőben körülbelül 20 percig. Ezután hagyjuk kihűlni.

A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk és szeletekre vágjuk. A maradék olajat egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük, és közepes lángon körülbelül 15 perc alatt nagyon puhára pároljuk a hagymát. Adjuk hozzá a cukrot és az ecetet, nagy lángon karamellizáljuk, majd hagyjuk kihűlni. A paradicsomot forrásban lévő vízzel felöntjük, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és felkockázzuk.

Egy kis serpenyőben felolvasztjuk a vajat. A tésztalapokat kiterítjük, a hosszabb felénél félbe vágjuk és középen megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. A tésztalapok közepére terítjük a tökszeleteket úgy, hogy körben 1 cm-t szabadon hagyunk. Majd mindre szórunk kockára vágott paradicsomot és 2 evőkanál dinsztelt hagymát. Tegyünk rá kockázott sajtot, a maradék kakukkfű leveleit szedjük le, és szórjuk rá a sajtra. Sózzuk, borsozzuk. A tojássárgát és a tejet habosra keverjük, és a tészták szabad széleit körbekenjük. Hajtsuk rá a tésztalap szabad felét a töltelékesre. Nyomkodjuk össze a tészta széleit, hogy ne folyjon ki a töltelék. A tészta tetejét is kenjük meg a tojással, és villával szurkáljuk meg óvatosan vagy késsel vágjuk be. Óvatosan dolgozzuk, mert a tészta nagyon vékony! Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztákat, és 200 Celsius-fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Marhahúsos raguval

A marhahúsos ragut akár előző nap is el lehet készíteni és akkor gyorsan összeállítható ez a pite is / Fotó: Shutterstock

A marhahúsos ragut akár előző nap is el lehet készíteni és akkor gyorsan összeállítható ez a pite is / Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

3 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db sárgarépa

2 db zellerszár

1,2 kg marhalapocka

4 ek. olívaolaj

4 ek. vaj

Só, bors (frissen őrölt)

100 ml sherry vagy cseresznyelé

1 db babérlevél

Tészta

400 g liszt

250 g vaj (hideg)

1 tk. almaecet

Liszt a nyújtáshoz

1 tojás (kenéshez)

Elkészítés:

2 db hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert vágjuk fel kb. 1 cm-es apró darabokra. A húst mossuk, szárítsuk meg, majd vágjuk kb. 1 cm-es kis kockákra.

Egy serpenyőben hevítsünk fel egy-egy evőkanál olívaolajat és vajat, majd a húskockákat körülbelül 5-7 perc alatt süssük aranybarnára, sózzuk, borsozzuk. Szedjük ki a húst a serpenyőből, és a benne lévő zsiradékhoz adjuk hozzá a maradék olajat, és körülbelül 8 percig süssük benne a felkockázott zöldségeket. Adjunk hozzá a sherryt vagy a cseresznyelevet, 250 ml vizet és a babérlevelet, majd forraljuk fel. Tegyük bele a húskockákat, és lefedve, közepes lángon körülbelül 2 órán át pároljuk.

Közben a maradék hagymát megpucoljuk és vékony csíkokra vágjuk. A kevés vajat egy serpenyőben felhevítünk, és a hagymacsíkokat aranybarnára sütjük, körülbelül 10 perc alatt. Az utolsó 30 percben adjuk hozzá a hagymacsíkokat a húshoz és főzzük össze. Az edényt vegyük le a tűzről, a húst sóval, borssal ízesítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tésztához a lisztet, a vajat kis kockákban, 1 teáskanál sóval, az ecettel és 125 ml jéghideg vízzel gyúrjuk össze, hogy sima tésztát kapjunk. Osszuk el a tésztát egyharmad-kétharmad arányban és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.

A sütőt 200 Celsius-fokra melegítsük elő.

A tészta nagyobb részét kevés liszten nyújtsuk ki kerek formára, és egy 26 centiméteres piteformába helyezzük úgy, hogy a tészta széleit kb. 2 cm szélesen hagyjuk lelógni a forma széléről, a felesleget levágjuk, és félretesszük a díszítéshez.

A hideg hústölteléket a formába öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk. A tészta kisebb részét szintén kinyújtjuk és a közepébe vágunk egy kis lyukat, hogy a gőz tudjon távozni. Óvatosan helyezzük a tésztát a tortaformára, és enyhén nyomkodjuk le. Próbáljuk a tészta széleit egy kicsit összenyomkodni. A tojást felverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét. A levágott tésztadarabokból pogácsaszaggatóval vágjunk ki formákat, kenjük le tojással, és helyezzük a tésztafedőre. Kb. 45-60 perc alatt süssük készre, és hagyjuk állni 10-15 percig, mielőtt felvágjuk.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

recept

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
pite recept almás pite húsos táska advent