Eldőlt: nem szabadulhat a börtönből az Amnesty-vezér testvére

Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója
Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója
Vágólapra másolva!
December végéig mindenképp letartóztatásban tartják Vig Mórt, akit sok száz milliós számlagyár működtetésével gyanúsítanak a hatóságok – tudta meg az Origo. Az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét egy november végi NAV-os akció során fogták el, azóta pedig számos botrány és bűncselekmény került napvilágra a jogásszal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

December 29-éig biztosan börtönben marad a több száz milliós adócsalás elkövetésével gyanúsított exügyvéd, Vig Mór – derült ki a bíróság válaszából. A Fővárosi Törvényszék ugyanis a napokban helybenhagyta az elsőfokú bíróság harminc napos letartóztatásra vonatkozó korábbi döntését.

Emlékezetes, az Amnesty International Magyarország vezetőjének, Vig Dávidnak a testvérét egy november végi látványos adóhatósági razzia után vették őrizetbe, majd tartóztatták le. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított vizsgálatot.

Több száz milliós számlagyár

Az ügyvéd a gyanú szerint egy hatalmas méreteket öltő számlagyárat működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. A NAV nyomozói 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve -, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le.

Nem sokkal a razzia után az is kiderült, hogy nem ez az egyetlen ügye: Vig korábban gyanúsított volt felesége volt párjának megveretési ügyében, illetve egy jelenleg is körözött bűnöző társaságában részt vehetett egy nemzetközi csalássorozatban is. Mindezek mellett tavaly egy vesztegetési ügyben is jogerősen elítélték. Kiderült az is, hogy Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve; majd azt is megírtuk, hogy

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának egyik vállalkozása is a cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került.

A baloldal kampányfinanszírozásáig ér a számlagyárbotrány?

Ez azonban még nem minden, szerdán Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció polgármestere szólta el magát lapunknak, azt állítva, hogy összefüggés van a számlagyárügy és a baloldal kampányfinanszírozási botránya között. A több ellenzéki politikus pedig egyelőre hárít.