szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gessen a német emlékezetpolitikát bírálta, és a gázai palesztinokat a náci elnyomás alatt sínylődő, gettókban élő zsidókhoz hasonlította.

Visszavonták a Gázáról írt esszéje miatt Masha Gessen Hannah Arendt-díját – írja a lithub.com a német Heinrich Böll Alapítvány és a brémai szenátus döntésére hivatkozva. Az orosz–amerikai Masha Gessen a New Yorker magazin publicistája és Vlagyimir Putyin rendszerének ismert kritikusa, akivel korábban lapunk is készített interjút.

Masha Gessen: "Orbán is elbukott 4 év után, az USA mindössze le van maradva"

Miért nem sikerült megvédeni a washingtoni törvényhozást? Miért láttatták sokan bohócoknak az erőszakos szélsőségeseket? Masha Gessen szerint azért, mert a rendszer képviselői magukhoz hasonlónak tekintették az ostromlókat. A publicistát, a New Yorker magazin munkatársát a helyes szóhasználatról, a sebek begyógyítását ígérő retorikáról és a magyar párhuzamokról kérdeztük.

Gessentől azt követően vonták vissza a díjat, hogy megjelent a New Yorkerben A holokauszt árnyékában című írása, amelyben egyfelől a német emlékezetpolitikát bírálta (például azt, hogy a német törvényhozás antiszemitának minősítette az Izrael elleni bojkottot hirdetők mozgalmát), másfelől pedig a gázai palesztinokat a náci elnyomás alatt sínylődő, gettókban élő zsidókhoz hasonlította.

A Hannah Arendt-díjat a nyilvános politikai diskurzus ösztönzői számára adományozzák, többek között korábban megkapta Timothy Snyder amerikai történész, Heller Ágnes filozófus és a Pussy Riot orosz punkzenekar is.