szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 28 éves férfit a Nova fesztiválról hurcolták el a Hamász terroristái.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb izraeli túsz holttestét azonosította és szállította Izraelbe a Gázai övezből – közölte az ország katonai szóvivője péntek reggel.

Az október 7-én a Nova zenei fesztiválról elhurcolt huszonnyolc éves, tel-avivi Elia Toledano holttestét a katonai hírszerzés és egy harci egység közösen találta meg, majd egészségügyiek, igazságügyi szakértők, a katonai rabbikar, valamint az izraeli rendőrség illetékesei azonosították.

Toledano családját értesítették, de a hadsereg nem részletezte halálának körülményeit. A fesztiválon történt mészárlásban legkevesebb 347 civilt és 17, az eseményt biztosító rendfenntartót gyilkoltak meg a Hamász fegyveresei.

Jelenleg 134, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, közülük húszat megöltek, és a Hamász őrzi holttestüket.

Csütörtökön Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és az elhurcoltak családtagjainak képviselői is találkoztak a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével, Mirjana Spoljaric Eggerrel. Arra kérték, hogy gyakoroljon nyomást az iszlamista Hamász terrorszervezetre a Gázába hurcolt túszok érdekében, biztosítsa meglátogatásukat, életmentő gyógyszerek eljuttatását hozzájuk.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a szűk hadikabinet tagjai továbbá megbeszélést folytattak Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval csütörtökön a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.